EU

MAĐARSKI KONZERVATIVNI VOĐA

Viktor Orban: Srednja Europa doživljava renesansu!

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je otišao na dvodnevni prijateljski posjet u Krakow, Poljska. Tamo je razgovarao s poljskom premijerkom Beatom Szydło o pitanjima migracije. Veliki iskorak napravio je u govoru kada je naglasio da se događa “prava renesansa Srednje Europe”.

Viktor Orban   FOTO:Screenshot Youtube
Piše: Narod.hr / Republika.eu

 Mađarski premijer je naglasio tijekom svog govora da se mora uzeti sudbina u svoje ruke i da su dobili povijesnu priliku, svi zajedno, da Srednja Europa postane najuspješnije područje Europe i svijeta.

To je ono što Višegradska skupina radi, rekao je mađarski konzervativni vođa, dodajući kako Europljani iz Srednje Europe “ne smiju postaviti manji cilj”.

Orban je dodao da su u prošlosti Habsburška monarhija, Nijemci i Sovjeti pokušali organizirati središnju Europu, a danas, Europska unija je “organizira, štiti i brani”, te je tako tamo bolje stanje nego prije. “Nećemo dopustiti naši kritičari naruše tu situaciju”, rekao je Orban.

Mađarski premijer također je dodao da misli da su Poljaci i Mađari imaju zajedničku sudbinu, jer poslije 2. svjetskog rata, Mađari su bili “gubitnici i krivoj strani”, dok su Poljaci bili “na pobjedničkoj strani”. Međutim, obje zemlje su dobile isto, Poljaci kao „nagradu“, Mađari kao kaznu: okupaciju Sovjeta i komunizma.

IZVOR: Narod.hr