Vukovarsko-srijemska

ADVENT U VINKOVCIMA

Paljenje četvrte adventske svijeće i Veliki božićni koncert

Ovog vikenda su paljenje posljednje, četvrte adventske svijeće i Veliki božićni koncert središnji događaji u ovo adventsko i predbožićno vrijeme. Četvrtu adventsku svijeću zapalit će uz prigodan program vjernici župe Bezgrešnog Srca Marijina i svetog Euzebija i Poliona, a time završava advent ili došašće, vrijeme pripreme za blagdan Božić

Piše: Republika.eu/ Priopćenje

U subotu u 20 sati u pješačku zonu gdje se odvijaju sve priredbe u sklopu Adventa u Vinkovcima, Odred izviđača će donijeti Betlehemsko svjetlo mira. Naime, prema tradiciji nastaloj 1986. u sklopu dobrotvorne misije pomoći djeci s teškoćama i osobama u potrebi, na prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu, pali svjetlo i austrijski izviđači ga nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, izviđači drugih zemalja Betlehemsko svijetlo mira prenose u svoje zemlje pa ga naši izviđači donose u zagrebačku katedralu, a odatle se dalje širi po Hrvatskoj da bi u subotu došlo i u Vinkovce, u pješačku zonu. 

Podsjetimo kako Adventski vijenac čine dva simbola – krug i svijeće, kao simbol svjetlosti. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti – stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak.

Nakon paljenje četvrte adventske svijeće, u 20,30 sati počinje Veliki božićni koncert s prozora vinkovačke gimnazije u kojemu će nastupiti zbor od 250 pjevača, učenica i učenika vinkovačkih srednjih i osnovnih škola uz glazbenu pratnju mješovitog orkestar glazbene škole Josipa Runjanina i Gradskog puhačkog orkestra. 

Od 20 do 22 sata Vinkovčani mogu u Gradskom muzeju besplatno razgledati prigodnu izložbu “Advent u muzeju. 

U 22 sata počinje Disco na klizalištu gdje će ponovno glazbu birati vinkovački DJ Sasskia, a dan kasnije, u nedjelju od 10 do 12 sati je na klizalištu disco za najmlađe uz animatore iz Društva Naša djeca Vinkovci. 

Naravno, svih dana vikenda, Vinkovčani i njihovi gosti mogu uživati u klizanju, vožnji vlakićem ili plovidbom gusarskim brodom i delicijama što u svojim kućicama i štandovima nude vinkovački ugostitelji i obrtnici.