Kazalište

KRLEŽINI DANI U OSIJEKU

Hrvatska drama integralni je dio europskog kazališta

Prije gotovo je sto godina osječka kazališna publika svjedočila jedinstvenom kulturnom događaju. Naime, 1928. baš je Osječanima po prvi puta mladi književnik Miroslav Krleža čitao ulomke svoje nove, danas slavne drame "U agoniji". Velikom književniku u čast već 27 godina u Osijeku se okupljaju ugledni krležolozi, znanstvenici i stručnjaci, a publika ima priliku pogledati i najpoznatija dramska uprizorenja.

Krležini dani   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

27. Krležini dani donose teatrološka izlaganja, oglede, ali i kazališna uprizorenja biranih drama našeg najvećeg književnika. Kao i prošle godine ova se značajna teatrološko- kazališna manifestacija bavi ulogom i recepcijom hrvatske moderne i suvremene drame u europskom kulturnom prostoru. Krležina dramska ostavština integralni je dio modernog europskog kazališta na koju se naslanjaju brojni hrvatski dramatičari, napominje naš ugledni akademik i teatrolog Branko Hećimović.

"Pisac koji je sa svojim djelom došao nakon što su teme, izrazi, bili poznati u Europi. Ali on ima jednu prednost, on ima raspon u svom dramskom stvaranju, od mladenačkih, eksperimentalnih, avangardnih tekstova do drama pisanih u jednom skandinavskom stilu Ibsena i Strindberga"- rekao je Hećimović.

Europskoj dramskoj hrestomatiji odavno su poznati i Kosor i Vojnović, danas veliku popularnost uživaju Miro Gavran, Slobodan Šnajder. U anale nove drame polako se upisuju i dramatičari novije generacije poput Tene Štivičić koja živi i radi u Velikoj Britaniji.

A u Hrvatskom narodnom kazalištu Krležini su dani tradicionalno otvoreni predstavom o Osijeku, što je ovoga puta upriličeno u Vitezu slavonske ravni. Ovogodišnji Krležini dani mogu se čitati u znaku izuzetno važne kulturne obljetnice- 400 godina od smrti engleskog bardaWilliama Shakespearea. Tim povodom otvorena je i prigodna izložba.