Crna kronika

4,9 STUPNJEVA PO RICHTERU

Snažan potres kod Splita! Građani u panici: 'Treslo se 5-10 sekundi i nakon toga se čula snažna detonacija'

Snažan potres magnitude 4,9 stupnjeva po Richteru pogodio je područje kod Splita. "Danas, 09. prosinca 2016. godine u 13 sati i 56 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom u podmorju kod Splita. Magnituda potresa iznosila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema dostupnim informacijama potres se osjetio na području središnje Dalmacije", izvijestili su iz hrvatske Seizmološke službe.

Split   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Večernji list / Index.hr

Splitski vatrogasci imali su dvije intervencije u stambenim zgradama. Morali su izbaviti ljude iz liftova koji su ostali bze napona.

Zbog potresa, evakuirana su i djeca iz nekih škola. Kvartovi Pazdigrad, Trestenik i Duilovo ostali su bez struje, javljaju mediji.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je da su sve službe pripravne.

"Bio sam na sastanku, u prizemlju zgrade i mogu vam reći da se dobro osjetilo. Koliko čujem, ravnatelji su pustili djecu iz škola kućama, strah ih je da se opet ne zatrese. Sada sam na rivi, lijep je dan, Božićni sajam, sve je dobro", rekao jeIvo Baldasar.

"Upravo smo imali Vijeće za koncesije, kad su nam iz Civilne zaštite rekli da napustimo zgradu. Svi smo izašli, a ja sam ljude pustila kućama. Mi smo sjeli u kafić dovršiti naš posao. Koliko sam čula, na petom katu Banovine ima i oštećenja, izgleda da su popucali zidovi. Epicentar je bio u Slatinama na Čiovu", rekla je dogradonačelnica Splita Aida Batarelo.

Prema njenim informacijama, evakuirani su zaposlenici Mirovinskog i zdravstvenog.

Potres se dogodio na dubini od 2 kilometra.

"Nikad nisam osjetio potres kao što je ovaj bio" - reakcija je jednog stanovnika Splita, objavljeno je na stranici EMSC-CSEM.

"Kratak, ali snažan i glasan. Stvarno me prestrašio" - druga je reakcija.

"Treslo se 5-10 sekundi i nakon toga se čula snažna i glasna detonacija" - iskustvo je osobe iz Stobreča - piše Večernji list.