Ostalo

ISTUP MINISTRA OCIJENO NEDOPUSTIVIM

Šeparović: ‘‘Orepić je preuzeo ulogu policajca, tužitelja i suda‘‘

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nedopustivim je ocijenio istup ministra policije Mostovog Vlahe Orepića u jednom tjedniku.

Vlaho Orepić   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Orepić je u intervjuu Globusu aktualni saziv Ustavnog suda nazvao 'najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti' te ustvrdio kako je 'vrijeme da podnesu kolektivnu ostavku'.

Šeparović je u otvorenom pismu predsjednicima države, Sabora i Vlade naveo kako Orepić 'osim uloge policajca i tužitelja, preuzima i ulogu suca, što je moguće samo u totalitarnim državama kakvima Republika Hrvatska zasigurno ne pripada'. Pozvao je državni vrh da reagira zbog grubog napada ne samo na Ustavni sud i ustavni poredak Hrvatske, već i na Sabor koji je dvotrećinskom većinom izabrao suce, čiji izbor ministar policije osporava. Podsjetio je Orepića da je dužan poduzeti zakonom propisane radnje ako ima saznanja, indicije ili dokaze da je netko od ustavnih sudaca počinio kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. ''Nedopustivo je da ministar unutarnjih poslova javno proziva suca Ustavnog suda da je 'korumpiran' i da 'se lažno predstavljao' te izjavljuje da 'je vrijeme da cjelokupni sastav Ustavnog suda podnese kolektivnu ostavku', a da istovremeno ništa ne poduzima da se taj slučaj istraži i procesuira sukladno zakonu te o rezultatima tog postupka izvijesti javnost'', ističe Šeparović.Orepić je, podsjetimo, povukao pitanje opravdanosti imenovanja osobe u Ustavni sud, a da ima 'težak teret sumnje da je korumpiran i da se lažno predstavljao kao što ga ima Davorin Mlakar'.