Gospodarstvo

"IMAMO DOVOLJNO RADNIKA NA ZAVODU ZA ZAPOŠLJAVANJE"

Sindikat turizma: Većim ‘minimalcem‘ i prekvalifikacijom protiv uvoza radne snage

Povećanje minimalne plaće bit će jedna od tema sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća u Ministarstvu rada. Za povećanje se uz ostale predstavnike radnika zalaže i Sindikat turizma i usluga Hrvatske.

Eduard Andrić   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Smatraju da bi ‘minimalac‘ trebao biti 50 posto prosječne bruto plaće u Hrvatskoj bez dodatka, kaže predsjednik sindikata Eduard Andrić.

‘‘Na taj način bi ipak doveli u poziciju ljude s minimalnom plaćom da ako imaju dodatni rad, a evo u našoj djelatnosti u turizmu često imaju, da ipak dobiju nešto više od te minimalne plaće. Naš je stav da ona i bude polovica prosječne plaće 3800 i nešto, to je iznos koji praktički ne dozvoljava tom radniku da preživi mjesec na način da ne mora krpati kraj s krajem. Tako da je interes svih sindikata da do povećanja dođe i da na taj način dignemo standard ljudima‘‘.Spomenuto povećanje smanjilo bi i potrebu za uvozom radne snage, dodaje Andrić, smatrajući ključnim obrazovanje domicilnih generacija u turizmu i uslugama.

‘‘Tvrdim da imamo dovoljno radnika na Zavodu za zapošljavanje. Potrebno je samo te radnike prekvalificirati ili dokvalificirati kako bi dobili potrebnu radnu snagu. A uvoz nam ne rješava problem. Možemo računati na radnike iz Bugarske i Rumunjske, radnu snagu koja neće dati kvalitetu usluge, a ta kvaliteta i rast konkurentnosti je jako bitan segment u turizmu‘‘, ističe Andrić.Bolji uvjeti smještaja bit će također jedna u nizu tema predstojećih razgovora sindikata s poslodavcima o nacionalnom kolektivnom ugovoru u turizmu.