Osječko-baranjska

ZNANSTVENO - STRUČNI SKUP

Na istoku Hrvatske još se osjete posljedice Domovinskog rata

Domovinski rat posebno je teško pogodio istok Hrvatske, odnosno Slavoniju i Baranju. Posljedice se osjete još i danas i to u svim segmentima društva. O svima njima raspravljalo se na trećem međunarodnom, interdisciplinarnom, znanstveno – stručnom skupu pod nazivom "Domovinski rat, njegove gospodarske, demografske i socijalne posljedice i perspektive na području hrvatskog istoka".

Više od 50 izlagača, raznih struka u dva će dana obraditi više od 30 tema vezanih za Domovinski rat i njegov utjecaj na istočnio dio Hrvatske   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu

Više od 50 izlagača, raznih struka u dva će dana obraditi više od 30 tema vezanih za Domovinski rat i njegov utjecaj na istočnio dio Hrvatske. Na skupu su gostovali i predavači iz Bosne i Hercegovine.

"Ove godine smo u program uvrstili jednu temu iz susjedne Bosne i Hercegovine jer kada gledate Domovinski rat je integralna cjelina i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Vi znate da je prvi, pokojni, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali su međunarodni sporazum temeljem kojega su hrvatske snage mogle ući u Bosnu i Hercegovini i ušle su, a da nisu ušle za vrijeme Oluje mi bi imali u Bihaćkoj krajini još jednu Srebrenicu", kazao je Miljenko Brekalo, predsjednik Programsko - organizacijskog odbora. 

Teme o kojima se na skupu raspravlja su iz raznih područja, od ekonomskih, politoloških, medicinskih, kulturoloških, te pravnih. Znanstveno – stručni skup "Domovinski rat, njegove gospodarske, demografske i socijalne posljedice i perspektive na području hrvatskog istoka" zajedno su organizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Odjel za kulturologiju, Filozofski fakultet sveučilišta u Mostaru i Ogranak Matice hrvatske u Osijeku. Skup će se nastaviti i danas, a prvo predavanje u sveučilišnoj Auli u Tvrđi počet će u 9 sati.