Osječko-baranjska

U OBRANI LASLOVA SVOJE ŽIVOTE DALO 48 BRANITELJA

Obrana Laslova – podsjetnik mladim generacijama da sloboda nije besplatna

Na današnji dan prije dvadeset i pet godina branitelji Laslova nakon dugotrajnog odolijevanja napadima srbočetničkog agresora, potpuno odsječeni od ostatka svijeta krenuli su u odvažni proboj kroz neprijateljske linije. U znak sjećanja na taj dan, te u okviru obilježavanja Dana sjećanja na pad Laslova danas je paljenjem 48 svijeća odana počast poginulim hrvatskim braniteljima Laslova.

Obrana Laslova – podsjetnik mladim generacijama da sloboda nije besplatna   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Točno u šesnaest sati i trideset minuta zapaljene su svijeće u središtu Laslova. Prije dvadeset i pet godina u taj sat krenuo je proboj branitelja Laslova kroz neprijateljske linije. U danima koji su prethodili odolijevali su napadima srbočetnika koji su nakon pada Vukovara krenuli na Osijek, a na putu im se našlo Laslovo, no 23. studenog, u potpunom okruženju, bez komunikacije sa zapovjedništvom i gotovo bez streljiva 257 branitelja Laslova krenuli su u proboj, prisjeća se zapovjednik obrane Ladislav Kočiš:

"Imali smo puno ranjenih, 27 smo ih iznijeli van, dakle sve do jednog ranjenika, i evo, na današnji dan u pola pet smo krenuli u taj proboj. On je morao proć, mi smo procijenili tako da idemo najbliže neprijatelju, to je ta neka davna vojna škola, tamo gdje nas najmanje očekuju, uzdali smo se u to, što se stvarno i događalo, dakle kada uđu u neko mjesto onda slijedi pijanstvo, pljačka, slavlje i ne znam ni ja što god, jer takve smo imali protivnike i mi smo prošli mimo njih."

Braniteljima su kiša, gusta magla i visoki kukuruzi pomogli da se izvuku iz neprijateljskog obruča, te da se u dvije grupe probiju do Ivanovca:

"I uspjeli smo izać van, uz sve nedaće, dakle porušeni željeznički most na Bobotskom kanalu, pa smo to dva sata morali napraviti nekako prijelaz, ove starije ranjenike vukli smo, vezali kaišima, svakako nekako, prevukli nekako, tako da smo ipak uspjeli izaći iza leđa Divoša, na slobodni teritorij Ivanovca"

U obrani Laslova svoje živote dalo je 48 branitelja, a za njih, ali i za sve druge poginule branitelje danas je kod spomenika u parku branitelja u Laslovu zapaljeno 48 svijeća. Tom prigodom zamjenik župana osječko-baranjskog Dragan Vulin istaknuo je kako Laslovo ima posebno mjesto kada se govori o Domovinskom ratu, i o obrani Osijeka i Hrvatske:

"Ono što mi je posebno važno evo ovom prigodom što vidim ovdje na ovom mjestu toliko mladih koji su rođeni poslije završetka domovinskog rata, dakle i poslije '95. godine, ali važno je da oni znaju istinu o Domovinskom ratu, da na taj način ne dopustimo da vrijeme izblijedi sjećanja na herojsku obranu Laslova, ali i na herojsku obranu naše domovine"

Trebamo znati da Hrvatska ima svoje heroje koje ne smijemo zaboraviti, ali i da je temelj moderne hrvatske države Domovinski rati i hrvatski branitelji koji su u njemu izvojevali pobjedu, zaključio je Vulin.