Gospodarstvo

SASTANAK S MINISTROM FINANCIJA

Izvoznici traže jaču potporu

Ministar financija Zdravko Marić nastavlja turneju predstavljanja porezne reforme, a danas je to učinio na skupu s izvoznicima. Oni traže jaču potporu.

Zdravko Marić i Darinko Bago   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

S izvoznicima se računa. Prema dostupnim podacima samo 13 posto hrvatskih tvrtki su izvoznici, ali na njih otpada 50 posto ukupnog broja zaposlenih.

"Ja mislim da nema jedne osobe u Hrvatskoj, ekonomskog analitičara ili makroekonomiste koji bi zanemario segment izvoza", rekao je ministar.

"Mi smo ti koji zarađujemo i očekujemo da se nas i posluša koji put", rekao je Bago. Ministar financija pohvalio ih je i rekao kako su oni jedan od glavnih preduvjeta za rast gospodarstva. Oni, s druge strane, računaju s novom Vladom. Na dosadašnju suradnju imaju primjedbe. Tako je Darinko Bago zatražio jaču potporu Vlade i HNB-a.

"Situacija je u ovoj godini kompleksna, a sljedeće godine će biti jednako tako, ako ne i teža", rekao je Bago. Postavio je pitanje i zbog čega nisu pale cijene naftnih derivata i zašto smo loše kontrolirali robu iz uvoza, a oni su još u svibnju upozoravali da smo zatrpani nekvalitetnom, uvoznom robom.

"Izvozno gospodarstvo je slično nogometu, ofenzivno se igra na tuđem terenu i to su onda golovi, a na domaćem terenu se čvrsto brani teren i brani se od nekvalitetnih proizvoda", rekao je Bago. Ministar im je predstavio poreznu reformu, sljedeći korak je donošenje proračuna, a najavljuje još mjera iz različitih resora koje će ići prema olakšavanju poslovanja. Ključ javnih financija je na rashodovnoj strani proračuna, rekao je Marić.

"Strukturne reforme nužno ne moraju značiti doline suza. Struktutne reforme su, između ostalog, usmjerene na racionalnije, pravednije, efikasnije trošenje proračunskih sredstava", rekao je Marić.U iduće 4 godine očekuje rast izvoza od najmanje 6%. Kao glavne ciljeve naveo je podizanje kreditnog rejtinga, aktiviranje državne imovine, otvaranje novih radnih mjesta.