Ostalo

NAGURAVANJE SA POLICIJOM

Migranti u Šidu probili policijsku blokadu i preko njive krenuli prema Hrvatskoj! Dočekao ih kordon policije

Više od stotinu izbjeglica koji iz Srbije žele doći do Zapadne Europe nalazi se i dalje nekoliko stotina metara od graničnog prijelaza Šid. Uglavnom su porijeklom iz Pakistana i Afganistana i ne žele više biti u azilima u Srbiji. Oko 14 sati situacija je postala napeta jer su migranti pokušali nasilno prijeći granicu u čemu ih je spriječila srpska policija.

Migranti na cesti   FOTO:HRT Radio Osijek
Piše: Večernji list / Republika.eu

[17:13]
Pokušali su probiti ogradu koju je postavila srpska policija, no u tome nisu uspjeli. Došlo je do naguravanja. Nakon toga krenuli su preko njiva u pokušaju da ilegalno prijeđu granicu.

Nešto iza 15 sati migrante koji su se zaputili preko polja prema Hrvatskoj presrela je policija Republike Srbije te su prepraćeni natrag do ograđenog mjesta u kojem su i proveli cijelu noć gdje je situacija neko vrijeme bila pod kontrolom, javlja N1.

[14:20]
Migranti, uglavnom mlađi muškarci, odbili su se vratiti u prihvatne centre te su pokušali probiti blokade koje je postavila policija, uz povike da se granice otvore. 

Još uvijek im je osnovni cilj prijeći nekako granicu i domoći se Europske Unije. Slijedom toga su i prenoćili na otvorenome umotani u razne deke i slično.

Oko 130 migranata, koji su u nedjelju prije podne stigli u Šid (Srbija), prenoćili su na otvorenome neposredno prije srbijanske strane granice prema Republici Hrvatskoj piše Večernji list.

Migrante je sa srpske strane granice policija ogradila ogradom koju su oni oko 14 sati pokušali probiti i krenuti prema Hrvatskoj. Potom su preko polja krenuli prema Hrvatskoj.

Iz Ureda za izbjeglice Vlade Republike Srbije navode kako su migranti, koji su najvećim dijelom iz Afganistana i Pakistana, odbili ponudu da ih se smjesti u nekom od tamošnjih prihvatilišta.

Njima je i dalje osnovni cilj prijeći nekako granicu i domoći se Europske Unije. Slijedom toga su i prenoćili na otvorenome umotani u razne deke i sl. U noći nedjelja na ponedjeljak temperature su pale i na minus 2C. Za sada je nepoznato kako će biti riješeno ovo pitanje. Sve vrijeme ta skupina migranata je pod nadzorom srbijanske policije.

"Kada je riječ o sigurnosti granice možemo reći kako je stanje sigurnosti dobro i da na granici nemamo nikakvih problema. I promet se na svim graničnim prijelazima, pa tako i na Tovarniku, odvija normalno. Granica se štiti i što se tiče te skupine migranata nije bilo nikakvih pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice" - rekao je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović za Večernji.

Na granici je i dalje primjetan osjetno veći broj pripadnika hrvatske policije koji osiguravaju granicu. U neposrednoj blizini granice je i 20-ak policijskih marica, a može se vidjeti i pripadnike interventne policije.

Izvor: Večernji list