Crna kronika

SUĐENJE OČEKUJE I 12 SUOPTUŽENIH

Kalmeti i suradnicima potvrđena optužnica za dio afere Remorker

Bivšem HDZ-ovu ministru prometa i infrastrukture, zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđena je optužnica za jedan krak afere Remorker vezan za HAC.

Božidar Kalmeta   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Suđenje očekuje i 12-oricu suoptuženih.

Podsjetimo, u ovom slučaju USKOK tereti Kalmetu, dvojicu bivših državnih tajnika ministarstva te bivše čelnike Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta da su iz cestarskih poduzeća izvukli i podijelili više od 15 milijuna kuna te 850 tisuća eura.Suprotno tužiteljstvu, Kalmetina obrana smatra da nema dokaza za optužbe, potvrdio je njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović.

''Činjenica je da je optužno vijeće olako prešlo preko nekih činjenica i okolnosti.'', rekao je. Na pitanje novinara osvrnuo se na ranije priznanje bivšeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara da je Kalmetinim suradnicima Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću nosio novac HAC-ovih podizvođača koji je prethodno sjedao na austrijski račun tvrtke Remorker Igora Premilovca. ''Taj koji je priznao ne tereti izravno Kalmetu. On je tzv. svjedok rekla kazala. Tako da mi zasada, jedino ako USKOK ne otkrije nešto novo, nemamo izravne dokaze na temelju kojih raspravni sud može donijeti osuđujuću presudu'', rekao je Vilajtović.

''Optužno vijeće u cijelosti je potvrdilo optužnicu u odnosu na sve okrivljenike i očekujemo zakazivanje glavne rasprave odnosno pripremnog ročišta'', rekla je zamjenica ravnateljice USKOK-a Željka Mostečak po izlasku sa suda.