Politika

PALJBA NA GUVERNERA

Vujčić se branio pred zastupnicima: U HNB u ne plaćamo škampe, masaže i saune

Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o Polugodišnjem izvješću Hrvatske narodne banke za drugu polovicu 2015. godine. Guverner Boris Vujčić se u svom obrazlaganju osvrtao i na kritike o netransparentnosti i rastrošnosti, a koje su izrečene tijekom rasprave o Zakonu o HNBu.Guverner tvrdi i da se središnja banka ne opire ulasku državne revizije.

Boris Vujčić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

U drugoj polovici 2015. nastavljen je gospodarski rast uz veliko povećanje izvoza usluga, investicija i osobne potrošnje, a rastao je i broj zaposlenih. Sažetak je to izvješća koje je zastupnicima predstavio guverner. Vujčić je imao potrebu osvrnuti se na kritike o netransparentnosti HNB-a, rekavši da je HNB među najotvorenijim središnjim bankama te da se financira sama, a ne iz državnog proračuna.

Tvrdi da mu skori ulazak državne revizije ne smeta, ali je naglasio da je praksa u većini EU zemalja da se o izvješćima središnjih banaka ne glasa, a što će u Hrvatskoj biti praksa nakon usvajanja izmjena Zakona o HNB-u. SDP-ov Boris Lalovac imao je poruku i za guvernera i za Europsku središnju banku koja je upozorila Hrvatsku zbog Zakona koji sprema.

"Budući da smo danas čuli ovu polugodišnju informaciju, mislim da više nemamo što raditi. Možemo se skupiti, zahvaliti i ovu informaciju koju ste nam dali proslijediti Europskoj središnjoj banci i sve je uredu", rekao je Boris Lalovac.

"Da kažem gospodo u Europskoj centralnoj banci, mi smo HNB, mi poštujemo Sabor koji nas je glasao, jer tko su dioničari HNB-a. Ovdje ovi ljudi, mi smo skupština i nema Doma iznad kojeg oni trebaju odgovarati", rekao je Lalovac. Guverner je odgovorio i na optužbe za neumjerenost i rastrošnost koje su se posljednjih dana čule iz sabornice.

"Moram reći da mi je izuzetno žao što su izrečene neistine koje pogađaju sve djelatnike HNB-a. Reći ću samo kratko: HNB nikome ne plaća saune i masaže, ne služimo škampe i jastoge niti isplaćujemo božićnice i regrese", dodaje Vujčić. Zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić istaknuo je ono što vidi grijehom središnje banke.

"HNB je morao naložiti hrvatskim bankama da prije podizanja kredita s valutnom klauzulom švicarski franak upozore svoje dužnike na rizike koje iz toga proizlaze. Na kraju je HNB je mogao i morao zabraniti valutnu kjlauzulu švicarski franak i bilo koju valutnu klauzulu osim eura. Drugi grijeh Hrvatske narodne banke je što drže lojtricu bankama u manipuliranju kamatnim stopama", rekao je Aleksić.

Na pitanja zastupnika o tome zašto su banke u stranim vlasništvima i zašto su dopuštani lihvarski krediti, Vujčić je odgovorio da je on u doba prodaje banaka još studirao, a na kritike oko kredita, ističe:

"Moje osobno mišljenje, od tada do danas da je Hrvatski Sabor trebao izmijeniti Zakon o obveznim odnosima i omogućiti isključivo dugoročno stambeno kreditiranje u kunama i euru", rekao je guverner. Sud Europske unije donio je rješenje prema kojem prekršajno sankcioniranje banaka koje nisu ispunile zakonsku obvezu jasnog definiranja kriterija temeljem kojih donose svoje samostalne odluke o korekciji kamatnih stopa ne predstavlja povredu relevantnih propisa Europske unije. SDP-ov Peđa Grbin objavio je ovu presudu u Saboru te pozvao guvernera.

"Kada se vratite u svoju kancelariju naložite pokretanje postupka protiv svih banaka koje su kršile odredbe ovih zakona i naplatite iznose o kojima govorimo. Kada ih naplatite bit će potpuno svejedno hoće li Hrvatska, u što sam uvjeren da neće, možda izgubiti postupak zbog konverzije kredita u francima jer će sve ovo o čemu govorimo biti naplaćeno", rekao je Grbin.

Sabor je na dnevni red uvrstio i šest novih točaka, među njima i o osnivanju Ministarstva za državnu imovinu. Prijedlog izmjena Zakona o HNB-u poslan je u drugo čitanje.