Politika

IGROKAZ ILI REFORMA?

Sabor o prijedlogu da se novčano kažnjavaju zastupnici koji neopravdano izostaju iz Sabora

Nakon što je ministar financija Zdravko Marić predstavio prijedlog porezne reforme traju usuglašavanja s MOST-om na tu temu. Što im smeta čelnik MOST-a Božo Petrov konkretno za sada ne iznosi. Vjeruje da će u konačnici doći do promjena.

Sabornica   FOTO:Damjan Tadić/CROPIX
Piše: Media Servis

"Čuo sam gospodina Marića sa svime onime što iznosi, naravno postoje prijedlozi kako bi se neke stvari mogle dodatno promijeniti i onda ćemo konačno izaći s dodatnim prijedlogom", rekao je Petrov. Konačnog rješenja još nema po pitanju najavljenog poskupljenja struje od 1.1. iduće godine. Trudimo se, nadamo se da ćemo pronaći rješenje, ponavlja Petrov. Katastrofalno je, kaže, da je jedna od zadnjih odluka Vlade Zorana Milanovića jednokratno potpisivanje da se poduplaju kvote za obnovljive izvore energije što proračunsku rupu čini toliko duboku da se mjeri u milijardama kuna.

"I ona će se povećavati svake godine. Pokušat ćemo pronaći način, rekli smo da ćemo tražiti načine da to građani ne osjete. nadam se da ćemo uspjeti u tome, ali to je ogroman kostur iz ormara koji je nas je dočekao od strane bivšeg ministra Vrdoljaka. valjda je samo njemu znano i jasno zbog čega je odlučio to potpisati na zadnjoj sjednici", dodaje Božo Petrov. Zastupnici su u dan ušli raspravom o još jednom MOST-ovom jamstvu, a koje obuhvaća izmjene zakona o pravima i dužnostima zastupnika. Neopravdani izostanak s glasovanja kažnjavao bi se umanjivanjem zastupničkog paušala za 500 kuna. MOST-ov Robert Podolnjak.

"Ostavljamo otvorenim pitanje na koji način sankcionirati. Je li bismo željeli propisati da zastupnici budu u određene dane u parlamentu kada se glasuje ili bismo željeli osigurati da oni glasuju kao što je to u nizu drugih parlamenata", kazao je Robert Podolnjak. Oporbi je sporno što se već dva tjedna raspravlja o temama od marginalnog interesa za život građana, osim ovršnog zakona. SDPov Peđa Grbin.

"Ovo je jedan igrokaz, vrijeđanje zdravog razuma i nadam se da će Vlada RH napokon početi raditi i u saborsku proceduru uključivati zakone koji imaju smisla. Umjesto da se bavimo poreznom reformom io tome kolika će biti plaća hrvatskih građana. Mi se bavimo kaznom od 500 kuna. Meni je ovo smiješno, da ne kažem tragično", dodaje Peđa Grbin.