Ostalo

"PREGOVORI MORAJU HITNO POČETI"

Novosel o 6-postotnom povećanju plaća: "Nema dileme da je povećanje obaveza Vlade"

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel je najvio da će od nove Vlade tražiti da ispoštuje obećano 6-postotno povećanje plaće koje je potpisano još u vrijeme premijera Ive Sanadera.

Mladen Novosel   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Podsjetimo, sindikati i tadašnja Vlada potpisali su 2009. ugovor kojim se Vlada obvezuje povećati osnovice za plaće za 6 posto, ako BDP dva uzastopna tromjesečja zaredom raste za dva ili više posto, a za što su uvjeti ostvareni. U razgovoru za Media servis Novosel je istaknuo da će na tome inzistirati.

"Apsolutno, pregovori moraju hitno početi i nema dileme o tome da je to obveza Vlade RH u svojstvu poslodavca prema radnicima u javnom i državnom sektoru. Vlada mora iznaći rješenje, dogovoriti sa sindikatima, da se povećanje plaća od 6 % realizira" kaže Novosel. Naglašava da su sindikati na razgovor spremni.

"Spremni su na određene korake, a nikako se ne smiju ignorirati kao što su bili u kratkom mandatu ove bivše Vlade" dodaje Novosel. Uoči sutrašnjeg sastanka čelnika sindikalnih središnjica s ministrom rada, Tomislavom Ćorićem, Novosel kaže da se nada konstruktivnoj suradnji, a vezano uz današnja imenovanja šest članova Vlade u GSV naglašava da je svaki novi početak Vlade i novi početak tog tripartitnog dijaloga.

"Cilj je tripartitni dijalog, da socijalni partneri imaju mogućnost davati prijedloge i primjedbe na pojedine reforme, poput ove porezne, na državni proračun i sve druge zakone i propise koji se donose u Saboru, a imaju utjecaj na socijalne partnere, poslodavce i radnike" zaključio je Novosel. Vladini predstavnici u Gospodarsko-socijalnom vijeću od danas će biti potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Ivan Kovačić, ministrica demografije Nada Murganić,ministri financija i rada i mirovinskog sustava, Marić i Ćorić, te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.