Moda & ljepota

PORADITE NA IZGLEDU I ZDRAVLJU

Sok koji sijedoj kosi vraća prirodnu boju

S obzirom na to da stanje i izgled naše kose pokazuje da li se ispravno i zdravo hranimo, važno je imati na umu da je prerano sijeda kosa puno više od estetske brige.

Piše: Republika.eu/Portalomanija.com

Ona nam skreće pažnju na ozbiljne nedostatke u prehrani i može nagovijestiti buduće bolesti. No, postoji način da se uspori rast sijedih vlasi i da nam se vrati prirodna boja kose!

Znanstvenici su objasnili uzrok sijede kose - pigment melanin zadužen je za proizvodnju matičnih stanica koje se nalaze na svakoj folikuli. U ovisnosti od genetske predispozicije, ove stanice počinju proizvoditi manje pigmenata kako starimo što na kraju rezultira sijedom kosom.

 

Uzročnici sijede kose

zašto sijedi kosaTradicionalna kineska medicina objašnjava kako su razlozi sijedoj kosi daleko dublji od jednostavnog genetskog nasljeđa. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kvaliteta krvi i zdravlje bubrega se odražava u snazi, boji i stanju kose. Namirnice koje jačaju krv i bubrege su klorofil, šećerna melasa, crne sjemenke sezama, razne alge, kopriva, a posebno pšenična trava. Kineska medicina preporučuje i izbjegavanje prekomjernog korištenja mliječnih proizvoda, mesa i soli.

Prerano sijeda kosa može također ukazivati na poremećaj štitne žlijezde, nedostatak vitamina B5, B6 i B12 kao i na anemiju. Nedostatak ovih vitamina i minerala često je povezan s lošom apsorpcijom zbog problema koji proizlaze iz Chronove bolesti i bakterijskog rasta u crijevima. Loša apsorpcija može imati i druge uzročnike poput dijabetesa ili neke druge bolesti metabolizma.

No, redovnim konzumiranjem svježeg soka mlade pšenične trave, pružaju nam se mnoge zdravstvene prednosti, a jedna od njih je usporavanje rasta sijedih i vraćanje već sijedoj kosi prirodnu boju. Sok pšenične trave je ujedno i odličan čistač krvi pa pomaže u pomlađivanju i regeneraciji kože. Pšeničnu travu možete sami saditi ili kupiti u prodavaonicama zdrave hrane u svježem ili sušenom obliku. Naša preporuka je kupnja domaćeg pšeničnog zrnja i sadnja kod kuće!

 

Priprema i konzumacija soka

Sastojci za sok - 30 ml soka pšenične trave (hladno cijeđeni sok pšeničnih izdanaka starih desetak dana pripremljen u sokovniku), šalica svježeg voća po izboru, trećina šalice soka od limuna, velika žlica meda i malo vode. Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksati. Ukoliko volite slađi sok, dodajte bananu ili dvije žlice meda. Pijte ovaj sok svaki dan ujutro na tašte ili dva sata poslije obroka. Ostatak soka slobodno stavite u hladnjak i popijte sljedeći dan. 

Rezultati mogu biti vidljivi već za mjesec dana, no budite ustrajni i ne prekidajte ovu zdravu naviku pijenja soka. On će vam vratiti vitalnost i energiju, popraviti krvnu sliku pogotovo onima koji pate od anemije. Klorofil je ipak jedan od najboljih prijatelja našeg organizma!

izvor: portalomanija.com