EU

"BRUXELLES MORA SLUŠATI BUDIMPEŠTU"

Unatoč propalom referendumu, Orban ne odustaje

Unatoč neuspjehu referenduma o kvotama za migrante zbog premale izlaznosti, kontroverzni mađarski premijer Viktor Orban ne odustaje. Najavio je da će podnijeti ustavni amandman kako bi ozakonio rezultate. Gotovo svi Mađari koji su jučer glasovali, odbili su migrantske kvote Europske unije.

Viktor Orban   FOTO:Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

I ta je činjenica Orbanu dala novi vjetar u leđa. Unatoč tome što je izlaznost bila manja od 50 posto pa je referendum službeno propao i njegovi rezultati ne vrijede. U postotku je više ljudi glasovalo protiv kvota nego što ih je prije 13 godina bilo za priključenje Mađarske Eurospkeoj uniji, poručio je trijumfalno Orban na press konferenciji nakon objave rezultata na koju novinari nisu bili pozvani. 

"Bruxelles mora slušati Budimpeštu. Ovo je poruka Bruxellesu. Budimpešta odlučuje tko će živjeti među nama, a ne Bruxelles", poručio je Orban.Mađarski je referendum još jedan pokazatelj duboke podijeljenosti koju je izbjeglička kriza izazvala u Eurospkoj uniji. Bilo je zamišljeno da se raspodjela izbjeglica napravi uzimajući u obzir veličinu zemlje i njezinu ekonomsku snagu. Odluka je donesena unatoč tome što su Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka, bile protiv, a Finska je bila suzdržana. Najvjerojatniji manadatar nove hrvatske Vlade Andrej Plenković jutros je prokomentirao rezultate referenduma.

"Mislim da je to na neki način i očekivano. Očito da ta tema nije dovoljno motivirala mađarske birače. Sada mađarska vlada mora uzeti u obzir tu poruku. S druge strane, i oni koji su glasovali dali su određenu poruku i to je važna poruka i za Europsku uniju".