Crna kronika

AFERA REMORKER

Vidošević tvrdi nije kriv, optužnica potvrđena nakon više od godinu dana

Na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđena je optužnica protiv bivšeg šefa HGK Nadana Vidoševića u aferi Remorker za izvlačenje najmanje 39 milijuna kuna iz Komore. Po izlasku sa suda Vidošević je poručio da je nevin, optuživši DORH, sud, kao i medije za ciljani progon.

Vidošević tvrdi nije kriv, optužnica potvrđena nakon više od godinu dana   FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Optužno vijeće suca Siniše Pleše potvrdilo je u srpnju prošle godine podignutu optužnicu protiv Vidoševića. Zamjenica ravnateljice USKOK-a Petra Parlov.

"Optužnica je potvrđena, sada će uslijediti poziv za pripremu ročišta i očekujemo početak suđenja", rekla je zamjenica ravnateljice USKOK-a Petra Parlov. Bivši predsjednik HGK na izlasku sa suda rekao je da se ne osjeća krivim. Obrušio se na sud i Državno odvjetništvo, rekavši da je ‘morao biti optužen‘. Tužiteljica je te tvrdnje odbacila.Vidošević je na izlasku sa suda ponovio da nije kriv. Potom se obrušio na vijeće, tužiteljstvo i medije.

"Optužno vijeće je dosta truda uložilo na prikrivanju djelovanja represivnog aparata i organiziranog kriminala u Hrvatskoj, to ćete vidjeti u postupku. Ovo je jako ozbiljno i ne govorim slučajno. Cijela klima koja je stvorena i medijska koja je vođena nije mogla ostaviti nikoga imuna", kazao je Vidošević. U prilog tvrdnjama naveo je i nazočnost glasnogovornika USKOK-a ispred suda, što nije prošlo bez njegova i odgovora tužiteljice.

‘‘Uostalom i u ovom trenutku ovaj gospodin iza vas stoji i nadzire vas u radu‘‘, rekao je novinarima. ‘‘Ne nadzirem ja nikoga, samo radim svoj posao. Nemojte govoriti što nije istina‘‘, odgovorio je Vuk Đuričić.

"Mogu samo reći da je optužno vijeće potvrdilo optužnicu. Zaključilo je da postoji osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela za koja se tereti i on i njegovi optuženici. Tako da to sve govori", dodaje Parlov.

Podsjetimo, Vidoševiću je u dva navrata Vrhovni sud odbio žalbu na zakonitost dokaza prikupljenih u pretrazi njegova doma te na priznanja četvero suokrivljenih. Među njima Igora Premilovca, vlasnika tvrtke Remorker po kojoj je afera dobila ime, i marketinškog stručnjaka Davora Komeričkog. Oni su nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđeni na rad za opće dobro. Na suđenju će biti svjedoci zajedno s uvjetno osuđenima Vesnom Rodić i Jasnom Mrakovčić Grubić. No Vidoševića priznanja ne brinu.

‘‘Nemojte, to je komično!‘‘, rekao je Vidošević.

Na optuženičku klupu tako će uskoro i Vidoševićeva bliska suradnica Zdenka Peternel, te Josipa Miladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivičić.