Osječko-baranjska

SURADNJA SA SDSS-OM I PUPOVCEM?

HSP pozvao Milanovića i Plenkovića da se izjasne o budućoj suradnji s Pupovcem

u Hrvatskoj stranci prava osvrnuli su se na hrvatsko-srpske odnose u svjetlu najnovije špijunske afere, ali i na post izbornu suradnju HDZ-a i SDP-a s Miloradom Pupovcem i njegovim SDSS-om. To je smatraju, zadiranje u temelje hrvatske države o čemu se u javnosti izbjegava govoriti.

predsjednik HSP-a Daniel Srb   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

U HSP-u kažu kako Pupovac i SDSS svaki put suradnju uvjetuju redefiniranjem političkih odnosa u Hrvatskoj i ustavnog položaja Srba u našoj zemlji. To je ono što hrvatski građani i birači moraju znati te stoga predsjednik stranke Daniel Srb poziva čelnike HDZ-a i SDP-a da se očituju o svojoj budućoj suradnji s njima.

"Tražim izjašanjavanje o tom pitanju na koje su sve ustupke spremni za jednu, dvije ili tri ruke u Hrvatskom saboru. Ne smijemo dopustiti da nam se pratično na tome država uruši zbog toga što netko pod svaku cijenu želi na vlast, to je prvorazredno političko pitanje na koje se mora dati odgovor. Zbog toga je moj poziv njima: Zorane Milanoviću i Andreju Plenkoviću molim vas izjasnite se o tome“ - poručio je Srb.

U HSP-u su komentirali i uhićenje kako kažu, navodnog hrvatskog špijuna što je otvorilo novu dimenziju u hrvatsko-srpskim odnosima. Hrvatska posljednjih 20 godina ne želi podizati optužnice protiv bivših dužnosnika i zapovjednika iz JNA i političkog vodstva SAO krajine protiv kojih ima dokaze, za što očito postoji politička odluka – kazao je Srb. Dodao je i kako je sasvim sigurno da Čedo Čolović nije bilo špijun jer Hrvatska nema nikakvih interesa. U HSP-u se stoga pitaju čemu provokacije, te zašto Hrvatska nije uhitila ni jednog srbijanskog špijuna?

"S jedne strane zbog toga što je to u Hrvatskoj gotov legalan posao. Po Hrvatskoj vršljaju špijuni bez ikakve kontrole i jednostavno je Hrvatska zemlja koju se slobodno može špijunirati. Nažalost bojim se da mnogi od njih primaju i plaću od hrvatskih poreznih obveznika zaposlenih u hrvatskim državnim tijelima i da praktički špijuniraju. Hrvatska u tom smislu uopće nema izrađen segment zaštite."

Za HSP kriva je hrvatska politika koja je ostavila zemlju potpuno nezaštićenu od špijuniranja, ali, kako kažu, i od migrantske krize. S Mađarskom, Austrijom i Slovenijom, poručuju, trebamo imati dobre prijateljske odnose suradnje, a s druge strane zbog nezaštićene granice na istoku tvrde odnose sa Srbijom.