Ostalo

MINISTAR DOBROVIĆ

Pozivam ministra Tolušića da uvaži apel ravnatelja nacionalnih parkova

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović pozvao je ministra Tolušića da uvaži apel ravnatelja nacionalnih parkova i parkova prirode te da promijeni štetnu i nepromišljenu odluku.

Slaven Dobrović (u sredini)   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Naime, ministar Tolušić je skratio rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga na otvoreni poziv „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“:

"Jednostrano skraćivanje rokova za 14 mjeseci nije poticaj, već stvaranje problema i ozračja koje je sve osim poticajno i razvojno, u prilog tome govori činjenica kako su ravnatelji svih nacionalnih parkova i parkova prirode jednoglasno ustali protiv takve odluke. Skratiti rokove za podnošenje projektnih prijedloga za više od godinu dana, na 31.10.2016. godine, mjesec nakon parlamentarnih izbora, predstavlja vid opstrukcije i očitu namjeru da se skraćenim rokom dovede u pitanje i financijska alokacija sredstava.

Europski novac, preko 620 milijuna kuna, namijenjen našim parkovima može biti iskorišten isključivo u svrhu podizanja standarda usluge i zaštite unutar područja parkova, svaki drugi oblik korištenja tog novca je neprihvatljiv. Dovoljno je vratiti se malo u prošlost da bi se sagledale sve štetne posljedice politike koja ne cijeni i ne uzima u obzir mišljenje svojih partnera, politike koja ne gradi mostove suradnje već ih namjerno razara.

Dijalog je jedan od temeljnih principa i sastavnica demokratskog poretka, to je i civilizacijski standard ugrađen u poluge vlasti kao nužna komponenta kvalitetne suradnje svih njezinih relevantnih čimbenika. Stoga ne mogu sakriti svoje razočarenje postupkom ministra Tolušića koji je bez objašnjenja, jednostrano i arbitrarno drastično skratio rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga na otvoreni poziv „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ čime je ugrozio povlačenje i realizaciju EU sredstava koja su namijenjena našim parkovima", poručio je ministar Dobrović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije bilo uključeno u donošenje te odluke niti je razgovaralo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o promjeni rokova.