Osječko-baranjska

5. AKADEMIJA BLATA U KARANCU

Nekada teški poslovi na seoskim domaćinstvima danas postaju turistička atrakcija

Život na selu nikada nije bio lagan, ali mnogi će se složiti da ima posebnu čar. Teški poslovi koji su se nekada morali odrađivati na seoskim domaćinstvima danas postaju prava turistička atrakcija što u baranjskom selu Karancu znaju iskoristiti. Petu godinu za redom udruga Čuvari starih zanata organizirala je ekološku radionicu "Akademija blata", s temom "Učenje vještina života na selu.".

Akademija blata   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu

Zemlja, voda, pljeva i slama, sastojci su za opeku od blata kakvima su se nekada gradile, sada tradicionalne baranjske kuće. Jednom kada bi se napravila smjesa, stavila bi se u drveni kalup i ostavila na suncu da se suši. Blato je bilo od velike važnosti za stare Baranjce. Ovako je primjerice, nekada izgledala zemljana krušna peć u seoskom domaćinstvu, a koju su načinili polaznici Akademije blata. 

"Pravimo ciglu, koju ćemo kasnije upotrijebiti, ponovno zidati jednu zgradu. Učimo kuhanje, danas znači imamo kuhanje graha u zemljanom loncu, kuhanje kukuruza, rad u bašti, u vrtu, plijevljenje, branje grožđa, evo počelo nam je, imamo jednu ranu sortu, imamo već i grožđa zrelog. Znači sve ono što se radi na selu to se ovdje primjenjuje. Cilj akademije blata je zapravo oživljavanje tradicije i produljenje života na selu. Nema ništa ljepše nego živjet na selu. Ja bi volio da sam uvijek ovdje, a tako i za druge. Da zavole ovo i da vide da je selo zapravo budućnost naša", kazao je Vladimir Škrobo, voditelj Akademije blata. 

Ove opeke od blata mogu trajati tisuću godina, a ako vam se nešto ne sviđa, zgrada se sruši, opeke se raskvase i napravite drugu zgradu, ističe Škrobo, te dodaje je kako se na selu svaki dan nešto novo može naučiti. Dakako da u svemu tome leži i velik turistički potencijal. 

"Mislim da je ovo etablirana manifestacija, manifestacija koja vrijedi. Nije to samo Akademija blata, tu je i druženje, tu su evo i izložbeni proizvodi naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tu su i kulturno umjetnička društva, ali u svakom slučaju nešto što Osječko-baranjska županija podržava, daje potporu i ovakvim i sličnim manifestacijama", kazao je Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski. 

"Upravo ovakve manifestacije i upravo ovakve, da ne kažem samo manifestacije na današnji dan, ali ponuda u smislu Akademije blata kroz cijelu godinu da ljudi mogu na tradicionalan način vidjeti kako se radilo nekada tradicionalna kuća u Baranji je nešto što zapadnom turistu, znači gostu iz Skandinavije, Njemačke, da sad ne nabrajam zemlje, je sigurno nešto što je interesantno i to je nešto uz ono naše prirodno bogatstvo i eno i gastro ponudu na čemu mi trebamo inzistirati", kazao je Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. 

Turizam u Osječko-baranjskoj županiji je proteklih godina u stalnom porastu, a ovakve kreativne manifestacije uz dobar smještaj, baranjski kulen i vino, zvuče kao dobitna kombinacija.