Osječko-baranjska

MOŽE SE NAUČITI SVE O NEKADAŠNJEM ŽIVOTU I RADU NA SELU

Karanac i ove godine domaćin Akademije blata

Život kakav je nekada bio na selu većina niti ne pamti. Čovjekov rad u većini slučajeva je zamjenila mehanizacija, a stare vrijednosti i običaji gotovo su zaboravljeni. No, ne i u Karancu. On je već petu godinu za redom domaćin Akademije blata na kojoj se njeguje upravo povratak "starom" načinu života i rada.

Karanac i ove godine domaćin Akademije blata   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Etno selo Karanac se i ovoga ljeta pretvorilo u pravu malu školu života i "preživljavanja" na ruralnim područjima - takozvanu Akademiju blata . No, kako mladi danas malo znaju o starim običajima, ni ovdje se ništa nije moglo bez onih starijih koji još uvijek dobro znaju sve stare zanate.

Kad krenemo od vrta – vadimo krumpir, pljevimo baštu, učimo ložit vatru , kako se priprema hrana u krušnoj peći, priprema hrane u zemljanom loncu, prepoznavanje onog što nam treba i što nam ne treba. Zapravo na selu se nikada ništa ne baca – sve se koristi, sve to pokušavamo ovdje prikazati i iskoristiti, - rekao je Vladimir Škrobo, voditelj udruge "Čuvari starih zanata".

Iskorištene će biti i cigle od blata koje su napravili polaznici ove zanimljive Akademije. One će kao i svake godine biti ugrađene u neke od objekata namjenjenih turistima, a u čijem će autentičnom ugođaju moći uživati zahvaljujući angažmanu polaznika.

Mislite li da je ovo dobra inicijativa i da bi se trebalo uključiti što više mlađih naraštaja? Sto posto, jer mlađi naraštaji mislim da su nezainteresirani za te stvari i trebalo bi biti još više takvih akademija ne samo u Karancu nego svugdje. Što je ovdje tako jedinstveno što mogu naučiti i zbog čega bi trebali doći? Mogu napraviti cigle – rad sa blatom. Stari ljudi kako su radili kokošinjce, kako su radili stare peći", rekao je Lajoš Dera, polaznik Akademije blata.

To je posebno Recimo, nema takvih događaja nigdje. Ovo je jedinstven događaj tako da imam priliku da naučim nešto novo – kako se prave cigle od blata i sve ostalo vezano uz to. Mlađi nisu baš zainteresirani, pa kako to da si se ti odlučio doći? Pa kažem,zbog toga što je jedinstveno – treba biti malo različit od ostalih, - rekao je Mario Vorgić, polaznik Akademije blata

U sklopu Akademije može se posjetiti niz radionica i to sve do petka u vremenu od 8 do 15 sati na adresi Petefi Šandora 28 u Karancu. Radionice završavaju u subotu kada će polaznicima biti uručene diplome, a njihov rad prezentiran svim posjetiteljima. Uz to moći će se uživati i u glazbenom programu, sajmu domaćih proizvoda i pravom baranjskom ručku i to od 8 do 15 sati. Stoga ostaje samo doći i kušati ga.