Osječko-baranjska

OBILJEŽEN DAN GRADSKE ČETVRTI NOVI GRAD

Novogradska knjižnice seli u Paviljon Gradski vrt?

Peti srpnja Dan je gradske četvrti Novi grad i spomendan svetih Ćirila i Metoda. A za rođendan ova četvrt može se pohvaliti završenim Paviljonom Gradski vrt i pješačko-biciklističkim nadhodnikom u izgradnji iznad Južne obilaznice.

Peti srpnja Dan je gradske četvrti Novi grad i spomendan svetih Ćirila i Metoda   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Obnova paviljona Gradski vrt, projekta vrijednosti više od 12 milijuna kuna, završena je, no još uvijek nije poznato koje će sve paviljon biti namjene. Prijedlog gradske četvrti Novi grad je da u njega bude smješten i područni odjel Gradske i sveučilišne knjižnice.

"U lipnju mjesecu je paviljon Gradski vrt putem javnog natječaja ponuđen potencijalnom ugostitelju da ga uzme u zakup. Nitko se nije javio i tu apeliramo da je potrebno, ono što smo mi predlagali prije godinu dana, da se Paviljon Gradski vrt sagleda i tako mu se pristupi kao jedan multifunkcionalni kulturni objekt, gdje moramo, osim ugostiteljskih, imati i društvene, plesno-kulturne sadržaje, možda projekte provođenja izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja", kazao je predsjednik Vijeća GČ Novi grad Ivan Karalić.

Druga važna investicija za ovaj dio grada je izgradnja pješačko-biciklističkog nathodnika iznad južne obilaznice, vrijednosti oko 3 milijuna kuna. U gradskoj četvrti najavljuju kako bi on trebao biti pušten u promet do rujna, odnosno do početka nove školske godine. No, puno je i drugog posla. U gradskoj četvrti brinu i o obnovi nogostupa. Obnovljen je onaj istočno od robne kuće, onaj ispred zgrade 129, a obnovljeno je i dječje igralište ispred zgrade 41.

"Kad govorimo o parkiralištima, novih 7 parkirališnih mjesta smo izgradili kraj zgrade broj 10 na Sjenjaku gdje su građani to zahtjevali, gdje se to pokazalo neophodno. Isto tako moram reći da doista jako puno vodimo računa o tome da poboljšamo i povećamo sigurnost prometa kroz gradsku četvrt, na dijagonali smo kroz Sjenjak postavili senzor, koji upozorava sve vlasnike vozila da su pješaci u blizini", dodaje Karalić.

A stanovnici Wilsonove ulice zatražili su smanjenje brzine prometa, što je i učinjeno. U dijelu ulice gdje nema nogostupa ispred kuća brzina je ograničena na 30 kilometara na sat. Za Dan gradske četvrti organizirana je i prigodna svečanost u prostorijama četvrti, uz nazočnost predstavnika Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.