Osječko-baranjska

DAN OSJEČKIH BRANITELJA

I 25 godina poslije, osječki Crveni fićo je simbol otpora agresiji

Prije 25 godina u gradu na Dravi topla ljetna večer kao ova današnja, a u zraku miris rata. Tenkovi JNA izašli su na ulice Osijeka kako bi demonstrirali svoju silu. No na putu im se na križanju Vukovarske i Trpimirove ulice našao crveni fićo. Tenkovi su ga nemilosrdno pregazili, a taj prizor postao je jedan od najpoznatijih simbola prkosa prema moćnoj JNA-a. Upravo na tom mjestu danas je izveden simbolični performans „Crveni fićo“.

Crveni fićo   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Za svoju Hrvatsku pred moćne tenkove JNA hrabro je prije dva i pol desetljeća stao i crveni fićo Branka Breškića. Taj čin postao je simbol prkosa i otpora te pokazao da se „mali“ hrvatski narod može suprotstaviti onima koji nisu htjeli da postojimo. Tom događaju svjedočio je i Petar Mlinarević.

"Uh bilo je jako ružno, bilo nas je strah svega onoga što smo vidjeli i tada smo tek vidjeli tko je JNA i na čijoj su strani nažalost. To je probudilo jedan veliki inat u nama, tada su se počele masovno formirati postrojbe i spremat se za ono što nam dolazi, što su nam oni s ovim najavili.“

Slika uništenog fiće obišla je cijeli svijet, no nisu svi događaji i ratna stradavanja došli do šire javnosti.

"Mnogi naši građani grada Oisjeka, a da ne govorim o cijeloj Hrvatskoj i svijetu, ne znaju da je na današnji dan u večernjim satima napravljen prvi ratni zločin nad civilnim stanovništvom ispred vojarne, tada je bila opća bolnica Osijek, iz vojarne je pucano i tada je više ljudi ranjeno. Pucano je na protivnike koji su samo tražili mir i koji nisu željeli rat, nego su došli s ljubavlju i tražili su neka bude mir. Na njih je otvorena vatra i mnogi su bili teško ranjeni“ - istaknuo je Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge

U sjećanje na ove dane održan je polumaraton koji je krenuo iz Ćelija. Njegovi sudionici stigli su do Vukovarske ulice.

"Obzirom da je 25. obljetnica pada Ćelija, selo koje je prvo zapaljeno u Hrvatskoj i praktički time je i počeo rat, mi svake godine trčimo iz nekog mjesta.To je nekih 15.5 km, znači nije ništa strašno, ali čisto da obilježimo ovaj dan, Dan osječkih branitelja“ - kazao je Damir Černić, predsjednik Maraton kluba Hrvatski sokol.

Obljetnica „Crvenog fiće“ svojevrsni je uvod u sutrašnji Dan osječkih branitelja i proslavu 25. obljetnice ustroja legendarne osječke 106. brigade.

"Ustrojni razvoj 106. brigade uslijedio je u prijelomnom i povijesnom trenutku za hrvatski narod i mnogi u svijetu i u Europi na samom početku nisu shvatili da se radi o borbi hrvatskog naroda za obranu vlastite slobode i prava za demokrartski i civilizacijski razvoj. Tek borbom hrvatskih postrojbi poput 106. brigade i suprotstavljanju srpskom agresoru koji se pred svijetom krio u odori JNA i krvavi četnički zločini nad nedužnim hrvatskim civilnim pučanstvom pokazali su svijetu tko je tko“ - ističe Franjo Koržinek, zapovjednik 106. brigade.

106. brigada se iskazala u ključnim trenutcima za obranu Osijeka. Kroz nju je prošlo više od 10.000 osoba, 850 pripadnika bilo je ranjeno, a 174 branitelja dalo je živote za obranu svog grada i hrvatske države.

"I danas sam čvrstog uvjerenja da ovdje u Slavoniji na istočnoj crti bojišnice u kojem je veliki obol dala 106. brigada zajedno sa ostalim brigadama, da se ovdje branila Hravtska. Podnijeli smo veliku žrtvu, bila su teška vremena“ - kazao je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Branitelje je pozdravio i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji je kazao: "Dragi prijatelji žao mi je što u isto vrijeme kada je ova svečana akademija nasuprot u županiji zasjeda moje Gradsko vijeće, uz njihovu miloist dobio sam mogućnost doći, pozdraviti vas i poručiti vam: molim vas dragi moji branitelji ne dajte nama političarima da uništimo Hrvatsku koju ste stvorili.“

Obilježavanje Dana osječkih branitelja nastavlja se i sutra. Kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu slobode u 9 sati bit će položeni vijenci. Sat vremena kasnije u konkatedrali će se održati sveta misa, nakon čega slijedi postrojavanje pripadnika 106. brigade na središnjem osječkom trgu. Poslije dodjele zahvalnica i odličja sudionici će se svečanim mimohodom uputiti prema Pampasu gdje će biti otkrivena spomen ploča 106. Brigadi. U poslijepodnevnim satima program će završiti Sajmom braniteljskih zadruga i druženjem branitelja i građana.