Osječko-baranjska

NA SVOM PUTOVANJU OBILAZE SVA MJESTA STRADALA U DOMOVINSKOM RATU

Članovi počasnog Bleiburškog voda posjetili Osijek

Već tradicionalno, 15. svibnja, Hrvati se okupljaju na Bleiburškom polju kako bi odali počast svim nevinim žrtvama. Zahvalnost za to odlučili su im iskazati članovi Počasnog Bleiburškog voda i to obilaskom svih mjesta koja su stradala u Domovinskom ratu. A na tom putovanju neizostavno odredište bio je i Osijek.

Članovi počasnog Bleiburškog voda posjetili Osijek   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Prva postaja hrvatskog "križnog puta" zasigurno je Bleiburg. Ovo mjesto simbol je stradavanja nevinih žrtava, a među njima je i Vladimir Fuček koji je imao sreću da je njegov otac zahvaljujući izdržljivosti svoje putovanje ipak uspješno završio i to u Osijeku. Ovaj 88 – godišnjak s tugom se prisjetio onoga što je prošao njegov otac, to mu kaže nikada nije lako, ali važno je neprestano svjedočiti o onome što je bilo.

"Za mene, barem tako ja razmišljam, moje skromno mišljenje je da moramo poznavati prošlost ne iz osvetničkih razloga, nego zbog toga da nam se ono što je bilo u prošlosti ne dogodi ponovno. Negdje je netko rekao narod koji zaboravlja prošlost zaslužuje da mu se ona ponovirekao je Vladimir Fuček, član Počasnog Bleiburškog voda.

U hrvatskom slučaju taj scenarij zasigurno bi bio tragičan . Stoga je na nama da mlađim generacijama damo priliku da saznaju sve o prošlosti svoga naroda ili barem da ne ometamo one koji im to omogućuju, poručio je Fuček na današnjem primanju u Osijeku gdje ga je ugostio predsjednik Gradskog vijeća grada Osijeka Anto Đapić.