Osječko-baranjska

PET MJESECI OREŠKOVIĆEVE VLADE OCIJENILI NEDOVOLJNOM OCJENOM

Sindikat HURS traži izbore prije nego što Vlada nanese nepopravljivu štetu Hrvatskoj

Vlada Tihomira Oreškovića nema ni jedan promil izgleda da ostane, no mora se zaustaviti provođenje štetnih odluka koje je donijela, upozorio je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević. Dodao je kako Sabor treba što hitnije raspustiti, te raspisati nove izbore, a buduća Vlada, tko god u njoj bio mora poništiti odluku o rasprodaji državnih udjela u tvrtkama i poduzećima od strateškog značaja.

Ozren Matijašević   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Još prije dva mjeseca upozoravali smo kako je Timov orkestar raštiman, te kako, ako nisu u stanju se uštimat trebaju otići, upozorio je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević. Kazao je i kako su svjesni da će za koji dan Tim biti povijest – bilo preslagivanjem u Saboru ili raspuštanjem Sabora i prijevremenim izborima, ali i kako prva odluka nove Vlade mora biti poništenje štetnih odluka prošle. Najgorom su u Sindikatu ocijenili odluku o brisanju dijela trgovačkih društava s popisa trgovačkih društava koja su od strateškog značaja za RH, kojom je, kako kažu omogućena diskontna rasprodaje državnih udjela u tim tvrtkama, a nažalost 20% udjela u Končaru već je otišlo za tričavih 360 milijuna kuna:

"Ta odluka, kao i odluke da se širom otvaraju vrata pljačke nad Croatia Osiguranjem, Croatia Airlinesom, ACI Marinama, Petrokemijom, da to poništi. Ako se to ne poništi, bez obzira hoće li doći u Vladu crveni, ljubičasti ili crni dresovi, širom su otvorena vrata nastavku pljačke u Hrvatskoj."

Još jednu odluku koju je Vlada donijela na prekjučerašnjoj sjednici donijela treba hitno spremiti u povijest, nastavio je Matijašević – a to je Uredba o osnivanju prava građenja na šumama u vlasništvu RH kojom je primjerice omogućena gradnja golf terena u šumama. Predsjednik HURS-a podsjetio je i kako je u donošenju te odluke sudjelovao i Božo Petrov:

"On je jednako kriv kao i svi ostali, ali zašto njega navodim? Zato što je upravo gospodin Petrov pred mjesec i pol dana javno istupio i iskazao protivljenje rasprodaji hrvatskih voda i šuma. Gospodine Petrov, ova uredba u kojoj ste nažalost participirali znači upravo rasprodaju hrvatskih šuma" 

Matijašević je kazao i kako je Vlada za samo pet kratkih mjeseci donijela čitav niz štetnih odluka koje mogu donijeti neslućenu štetu gospodarstvu i građanima. U Sindikatu se stoga nadaju kako će konačni rezultat trenutačnih političkih prepucavanja biti novi izbori:

"Ako takva odluka bude donesena onda napokon očekujemo da će hrvatski građani progledati, da će dobro razmislit, prvo da neće bojkotirat izbore, a drugo da će dobro razmislit prije nego što daju nekome glas" 

Analizirajući ukupni rad Vlade koja je po svemu sudeći na odlasku Matijašević je istaknuo kako su se točnim pokazala predviđanja Sindikata da koalicijski partneri neće dopustiti normalan rad Tihomiru Oreškoviću. Iako su donijeli neke manje odluke koje je Sindikat dočekao s odobravanjem, one su bile rijetke, a puno je više bilo štetnih odluka, kazao je Matijašević koji je zaključio kako sve u svemu Vlada nije zaslužila ni prolaznu ocjenu.