Osječko-baranjska

NEPLAĆENI RAČUNI SE GOMILAJU

Osječani dužni preko 20 milijuna kuna za režije

Plaće su male ili uopćne nema, a troškovi za život su neizbježni. U takvim teškim socijalnim uvjetima mnogi sve teže redovito podmiruju svoje obveze. Dugovi se gomilaju.

Ilustracija   FOTO:Dusko Jaramaz/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Oni koji unatoč svim poteškoćama ipak redovito podmiruju svoje račune, smatraju kako je među neplatišama mnogo onih koji su radije odabrali liniju manjeg otpora. Jednostavno su, kažu, komotni, a brojke jasno pokazuju: dugovi za struju, plin, vodu, odvoz smeća i druge kućne režije, broje se u milijunskim iznosima - doznajemo iz Glasa Slavonije.

Nitko se od nas ne bi odrekao električne energije i komfora koji ona pruža. Ipak, dug kupaca prema Elektroslavoniji za električnu energiju na dan 30. travnja ove godine iznosi čak 18,9 milijuna kuna. Od tog iznosa kućanstva duguju 7,3 milijuna kuna, a poduzetništvo 11,6 milijuna kuna.

"Općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom, kupcima koji ne podmire svoja dugovanja do datuma dospijeća upućuje se opomena, a u slučaju da kupac ni nakon toga ne podmiri dospjela dugovanja, upućuje se obavijest o obustavi isporuke električne energije" - upozoravaju u HEP-u. Ipak, čini se kako je to samo vrh dužničkog brijega.

Ukupna potraživanja HEP-Plina od kupaca na području grada Osijeka, također s posljednjim danom travnja, iznose ukupno 21,8 milijuna kuna. Ukupna potraživanja HEP-Toplinarstva - Pogona Osijek za isporučenu toplinsku energiju na isti dan u gradu Osijeku iznose ukupno 22 milijuna kuna. Ovdje je riječ o ukupnim potraživanjima, ako procjenimo da, kao i kod struje, trećina duga otpada na kućanstva, onda je dug osječkih kućanstava prema HEP-sustavu iznose 20 milijuna kuna.

"HEP je uvijek spreman pomoći svojim kupcima i pokušati sporazumno riješiti njihovu otplatu dugovanja. Sve kupce s privremenim poteškoćama u plaćanju pozivamo na dogovor i prije nego što se izda nalog za isključenje" - kažu u HEP-u.

U osječkom Vodovodu će ipak biti prisiljeni na isključivanje potrošača. Naime, redovita dospjela potraživanja u kategoriji za stambeni prostor, dakle potrošnja u kućanstvima, s jučerašnjim danom iznose gotovo 2,5 milijuna kuna.

"To je ujedno iznos otežane naplate za koji ćemo vjerojatno morati primijeniti sredstva prisilne naplate" - upozorava Sanja Fuis, rukovoditeljica Službe obračuna i naplate vodnih usluga u Vodovodu.

Dug za odvoz smeća koji su Osječani nagomilali iznosi 1.432.130 kuna i svaki drugi Osječanin ima dugove za grobno mjesto – godišnja naplata oko 81 posto.

Izvor: Glas Slavonije