Društvo

SPLIT

Sutra prosvjed zbog nezadovoljstva radom Gradske uprave

Predstavnici nezavisne liste "Dišpet", koju podržavaju brojne splitske udruge, sindikati i građani pojedinci, održali su točno u 12 sati ispred zgrade Banovine performans kojim su najavili sutrašnji prosvjed, kako kažu zbog nezadovoljstva radom Gradske uprave i političkih uhljeba.

Ivo Baldasar   FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Goran Jugović ogradio se od prozivki kako je prosvjed usmjeren prema gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru, te naglasio kako prozivaju svih 35 gradskih vijećnika za neučinkovitost i pogodovanje.

"Vlast dolazi od nas. Mi smo ju dali njima.Oni su tu radi nas, a ne da bi zapošljavali podobne, nisu tu da bi na Gradsko vijeće dolazili osobni interesi određenih pojedinaca koji se raspravljaju po Gradskom vijeću po pet puta dok socijalni i drugi problemi čekaju. Dok oni to ne razumiju, mogu komotno ići kući."

Prosvjed je tempiran za sutrašnji dan s obzirom da se sutra održava redovita sjednica splitskog gradskog vijeća. Kako je naglasio Jugović, prosvjedovat će do ispunjenja zahtjeva, da ih se primi i definira konkretna dinamika rješavanja problema.

"Doživio sam sigurno 50 obećanja. Ta obećanja, dio njih su možda napravili djelomično, ali niti jedno nije dovedeno do kraja. Obećanje ludom radovanje. Dok ne budu stavljeni točni datumi, tko će ih riješiti i kako, bez onoga ‘ne znam‘ i bez šetanja od prvoga do petoga kata godinama, to više ne. Od sada očekujem konkretno rješenje za konkretan problem." Prosvjed ispred zgrade Banovine, s početkom u 12 sati, kažu organizatori, ima pet povoda: nesposobnost, nerad, netransparentnost, neučinkovitost i neogdovornost.

"Došli smo do jednog zaključka nakon svih tih problema koji se ne mogu riješiti. Odgovorna je uprava ove zgrade ovdje. Većina problema je rješiva, neki su rješivi u dva dana, neki u šest mjeseci, neki u dvije godine, ali su rješivi."

Problemi se od odjela do odjela provlače i po nekoliko godina kažu prosvjednici, a građani u vcećini slučajeva niti ne dobiju odgovor.

"Konkretno, jedan čovjek ovdje ne može promijeniti ništa. Dosta se govorilo da je ovo upućeno direktno na g. Baldasara, a nije. 35 ih sjedi u Gradskoj upravi i njih 35 donosi neke odluke. On sam ne može praktički ništa. Oni se moraju dogovoriti i naći neko rješenje."

Prosvjednici poručuju: Kako je rekao aktualni gradonačelnik na zadnjoj presici "Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost".