Požeško-slavonska

MLADI INOVATORI

Požeški učenici unaprijedili električni bicikl, solarne panele i snimanje timelapsa

Učenici i mentori Tehničke škole prezentirali su zapažene uspjehe na 10. međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih Inventum.

Ilustracija   FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / 034portal.hr

Učenik Zlatko Dražić osvojio je zlatnu medalju s biciklom kojega pokreće električni motor, nazvao ga je "G runner" .

''Prednost i razlika mojega bicikla i ostalih električnih bicikala je u tome što smo sami razvili sustav nadzora potrošnje koji je povezan s aplikacijom te se snaga koristi racionalno. Aplikacija pored potrošnje energije mjeri i prikazuje sve što je potrebno - brzinu, temperaturu i ostale vrijednosti. Bicikl ima nekoliko načina vožnje - jedan je programiran za brzinu do 60 kilometara na sat, drugi za brzinu do 40 km/h, a postoji i "eko mod" programiran za brzinu ograničenja do 25 km/h'', opisao je svoju inovaciju Zlatko Dražić.

Matko Pavičić osmislio je "Solarinator" - uređaj za usmjeravanje solarnih ploča prema Suncu. Kaže kako uređaj ima 40 posto veće iskorištenje danje svjetlosti, pogodan je za školsku obuku te  ima malu potrošnju električne energije. Uređaj funkcionira uz pomoć senzora za detekciju sjene napravljenog od tri fotootpornika, a zaustavlja se kada niti na jednom od otpornika ne bude sjena tj. kada je usmjeren ravno prema Suncu.

Uređaj nazvan "Timelapse RiG" predstavio je Marko Brnčić. Timelapse RiG se koristi za snimanje tzv. "timelapse" video snimki (protok vremena) koje su vrlo popularne i koriste se u mnogim multimedijalnim prezentacijama ili marketingu. 

Kamera se postavi da fotografira jednu fotografiju svake sekunde ili rjeđe, a uređaj se postavi da u vremenu snimanja zakrene kameru za određeni kut. Kada se slike postave jedna iza druge dobije se ubrzani video, a pomoću uređaja dobije se tzv. "panning shot" tj. timelapse snimka koja nije statična jer se kamera zakreće.

IZVOR: 034portal