Gospodarstvo

UDRUGA LIPA

Pretjerana regulativa otežava život odvjetnicima i građanima, ukinite minimalne cijene usluga

Udruga poreznih obveznika Lipa izražava zabrinutost zbog pretjerane regulative odvjetničkih usluga u Hrvatskoj. Minimalna cijena odvjetničkih usluga, kao i zabrana oglašavanja i promidžbe odvjetnicima, protivni su europskoj Direktivi o uslugama i pravilima o tržišnom natjecanju, kao i interesima mladih odvjetnika koje se na ovaj način čini nekonkurentnima na tržištu.

Ilustracija   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Lipa

Ovakva praksa otežava poslovanje mnogim mladim odvjetnicima jer im ne dozvoljava da nižom cijenom usluga konkuriraju onima duže prisutnima na tržištu, a građane u isto vrijeme prisiljava da skuplje plaćaju pravne usluge čija bi cijena značajno pala liberalizacijom cijena.

Unatoč ulasku Hrvatske u Europsku uniju odvjetnička regulativa se nije uskladila s Direktivom o uslugama.

Europska komisija u svojem Izvješću za Hrvatsku u 2016. upozorava na barijere tržištu odvjetničke profesije.

Podsjećamo kako se Hrvatska odlučila za tržišno gospodarstvo i članak 49. Ustava to jasno potvrđuje jamstvom tržišnih sloboda.

Također, visoki je i parafiskalni trošak na odvjetničku struku u vidu obvezne mjesečne članarine Hrvatskoj odvjetničkoj komori od čak 285 kuna, pravosudnog ispita za koji valja izdvojiti dvije i pol tisuće kuna te upisa u imenik odvjetnika koji košta nevjerojatnih pet tisuća eura.

Smatramo stoga da je krajnje vrijeme da se potaknu nužne reforme koje će olakšati pristup tržištu kroz smanjenje ili potpunu eliminaciju parafiskalnih troškova te ukidanje regulacije cijena jer je slobodna tržišna utakmica najbolja zaštita interesa potrošača, odnosno korisnika usluga i poreznih obveznika, stoji u priopćenju  Lipe.