Ostalo

BANKE SE ŽALE NA VELIKE GUBITKE

Većina zaduženih zamijenilo kredite u ‘švicarcima‘

Velika većina zaduženih u švicarskim francima zamijenilo je kredite u eurske. Dok Ministarstvo financija sprema objavu rezultata konverzije, banke traže arbitražu.

Zdravko Marić   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis

U Ministarstvu financija analiziraju pristiglo izvješće banaka o konverziji.

"Nekih 93,6 posto ukupnih kredita koji su bili vezani uz švicarski franak, praktički je prošlo, odnosno u procesu je konverzije. Za ovaj preostali iznos, nekakvih 6,4 posto, konverzija nije provedena iz različitih razloga.", kaže ministar Zdravko Marić.

Banke se žale na velike gubitke od konverzije. Dio ih je već pokrenulo tužbe pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. Vlada je, kaže Marić, svjesna kompleksnosti tematike.

"Mislim da smo svi jako dobro svjesni kompleksnosti i osjetljivosti te tematike. Vlada sigurno ima svoje mehanizme i aktivnosti u ovom trenutku. Mi ne možemo komentirati potencijalne i moguće daljnje korake. Znamo što je pred nama. konverzija je kao takva završena, odnosno postoji još određeni postotak koji će se realizirati u danima koji slijede. Temeljem toga sigurno će se nastaviti daljnji razgovori. Kako s bankama koje su u to uključene, tako i s Europskom komisijom".

O bankama odnosno kreditima i gospodarskom rastu te slaboj ponudi gospodarstvu govorilo se na konferenciji u Zagrebu. Financiranje je tek jedan od gorućih problema gospodarstva, uz deficit, javni dug i lošeg kreditni rejting, upozorava predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

"A reforme su, nažalost, još uvijek na čekanju. Ne preostaje nam drugo nego nastaviti ponavljati da ih treba početi provoditi odlučno i bez oklijevanja", poručila je Deranja vladajućima.

Marić obećaje vlada će već ove godine pokušati barem stabilizirati rejting.

"Cilj nam je u svakom slučaju već ove godine probati barem stabilizirati taj rejting i stvoriti preduvjete kako bismo ga u nastavku mandata uspjeli i povisiti. Da će biti jednostavno, sigurno neće. Međutim, upravo u tom kontekstu je išao prijedlog državnog proračuna i upravo u tom smjeru su usmjerene sve naše ili velika većina naših aktivnosti", zaključio je ministar financija.