Gastro

POSEBNA HRANA

Klice za zdravlje i dugovječnost

Kada kupujemo hranu moramo paziti na njenu kvalitetu i ako smo u mogućnosti, trebamo kupovati organsku hranu. Ako ne, kupujmo kod regionalnih proizvođača koje poznajemo i koji sami proizvode ili koji je barem manje kemijski tretiraju. Možemo li još što učiniti?

Piše: Republika.eu/Alternativa.hr

Možemo i u gradovima proizvoditi hranu koja je jako značajna u našoj uravnoteženoj prehrani, pogotovo u zimskim i proljetnim vremenima kada nemamo dovoljno druge hrane. Kako? Klijanjem i konzumiranjem iznimno zdravih klica.Život uvijek počinje sjemenom koje klija, raste i razvija se. Još su davne kulture Egipta, Indije, Kine, Perzije i Grčke poznavale visoku vrijednost ove hrane i njene učinke na dugovječnost i zdravlje. Kada počnemo malo dublje proučavati prehranu dugovječnih ljudi i naroda – Hunza, pitagorejaca, Esena, kao i stanovništva s područja Himalaja, Nepala, Indije, Tibeta, pa i Izraela, Irana, Jordana, Sirije, Palestine, vidimo da je udio žive hrane, plodova i biljne hrane kod nekih skupina bio znatan, ako ne i isključiv. Smatra se da je prije 5000 godina kineski car poručio svome narodu “Zrno soje pustite da klija!” 

U procesu klijanja posredstvom vode i svjetlosti dolazi do promjene molekularne strukture i hranjiva vrijednost višestruko raste. U sjemenu je pohranjena informacija rasta, možemo reći embrio biljke ako ga poistovjetimo sa ljudskim embriom. Ta informacija sadržana u genima čudesno potiče sam početak rasta i razvoja do isto tako čudesnog predviđenog živog oblika. Mi smo tako malo svjesni toga, a život je istinsko čudo, zaista nešto božansko!

Istraživanja govore da se pri procesu klijanja u prvih 70 sati višestruko povećava sadržaj vitamina A, B, C, E, jednostavnih šećera, esencijalnih aminokiselina, magnezija, željeza, fosfora, karotina, biotina, flavonoida i visoko značajnih enzima. I ne samo to, sadržaj klorofila znatno se povećava, a on znači život, našu esenciju. Nije slučajno da je molekularna struktura klorofila vrlo slična molekularnoj strukturi hemoglobina, glavnog sastojka naše krvi. U početku klijanja događa se važan proces pri čemu dolazi do cijepanja složenijih energetskih struktura u jednostavnije oblike.

Klice tako bitno doprinose jačanju našeg imunološkog sustava te sadrže čudesni klorofil i mnogo enzima koji pročišćavaju, revitaliziraju i reguliraju procese obnove svih stanica našeg tijela. A nama to znači, mladost i vitalnost. Dakle,to nije samo hrana za tijelo, već potiče i rad mozga te obnovu živčanih stanica i zato je često volimo zvati hrana za misli i um. Mozak radi drugačije, misli su opuštenije i koncentraciju je lakše postići. Kako do toga dolazi ne znamo, ali iskustveno osjetimo tu energiju, zadovoljstvo i mir kojim smo sve više i više ispunjeni.

Više na http://alternativa.hr/priroda-i-zdravlje