Svijet

ŽRTVE VIŠE OD 20 GODINA ČEKAJU PRAVDU

Sutra izricanje presude Radovanu Karadžiću

Osam godina nakon uhićenja,više od 6 godina od početka suđenja, te gotovo 21 godinu od počinjenja zločina za koje je optužen i nakon 497 dana suđenja i saslušanih gotovo 600 svjedoka tužiteljstva i obrane, sutra će biti izrečena presuda Radovanu Karadžiću.

Ilustracija   FOTO:Tomislav Krasnec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Optužen je za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u okviru kojeg je u srpnju 1995. počinjen genocid u Srebrenici te progon i etničko čišćenje nesrba u BiH koji su u nekom dijelovima dosegnuli razmjere genocida, kao i za višegodišnju opsadu Sarajeva.

Trinaest godina nakon što je optužen za genocid i druge ratne zločine u BiH, 30. srpnja 2008. nakon uhićenja u Beogradu, Radovan Karadžić prebačen je u pritvor Haaškog tribunala. Dan kasnije, prvi put se pojavio pred sucem. Suđenje je počelo krajem listopada 2009. nakon pripreme tijekom koje je optuženi odugovlačio postupak, a tužiteljstvo pripremalo izmjenjenu optužnicu. Suđenje je završeno početkom listopada 2014. a optužba i obrana očitovale su se o primjerenoj kazni.

"Nakon stotina svjedoka, 50 tisuća stranica transkripta, više od deset tisuća dokaza, politika etničkog čišćenja je u cijelosti objelodanjena. I ono što svi ti zločini imaju zajedničko je Radovan Karadžić. Došao je trenutak da se Karadžić suoči s odgovornošću za ta djela. Časni sude, pravda za sve ove žrtve zahtjeva ništa manje od doživotne kazne zatvora." 

"Očekujem i nadam se da će Vijeće proučiti svaki akt i dokaz kako obrane, tako i tužiteljstva, i u tom slučaju ja nemam sumnji da će to biti oslobađajuća presuda", rekao je Karadžić.

Žrtve više od 20 godina čekaju pravdu. Neke su odavno izgubile svaku nadu. Hasan Uhanović tijekom genocida u Srebrenici izgubio je tri člana obitelji.

"Mi ćemo prihvatiti tu presudu, ali mislim da je najveće pitanje kako će tu presudu prihvatiti drugi, a pogotovo srpsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini i regiji, u Srbiji i tako dalje", rekao je Hasan Uhanović.

U Haaškom tribunalu do sada je utvrđeno da je u srpnju '95. počinjen genocid u Srebrenici. Kampanja terora nad civilima tijekom opsade Sarajeva, progon nesrpskog stanovništva iz većeg broja općina. Najiščekivaniji dio presude Karadžiću odnosi se na optužbe za genocid 1992. u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom mostu, Vlasenici i Zvorniku. 

"Kada se radi o genocidu i suđenju za zločin genocida pred Haškim sudom, mi smo vidjeli kakvu kaznenu politiku vodi sud. Tu se mogu pozvati na presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu, onog drugog suda koji je presuđivao povodom tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, sud je ustvari prihvatio tumačenje da je genocid bio teritorijalno fragmentaliziran. Zapravo je Međunarodni sud pravde dao tome ton, koncentrirajući zločin genocida na ratni zločin, zločin protiv čovječnosti u Srebrenici. U tom pogledu ja nisam siguran da će i ova presuda Radovanu Karadžiću ići dalje od onoga što je ustanovio Međunarodni sud pravde", rekao je pravni stručnjak Zoran Pejić.

Izricanje presude moći će se pratiti i na BH Radiu 1 radiju u posebnom programu sutra u 12 sati i 10 minuta.