Ostalo

OREŠKOVIĆ

Provest ćemo reforme sami, korektivne mjere donijele bi katastrofu

Hrvatska je spremna sama provesti potrebne reforme i razloga za pokretanje korektivnih mjera nema. Poručio je to premijer Orešković Europskoj komisiji u pismu, ali i javnosti na današnjoj konferenciji za novinare.

Tihomir Orešković   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

Kako Vlada namjerava ispuniti ono što je obećala Bruxellesu bit će poznatije sutra, kada će na dnevnom redu sjednice Vlade biti državni proračun.

Korektivne mjere Hrvatska je izbjegla. Jučer smo saznali da nećemo postati prva zemlja u povijesti EUa kojoj su mjere nametnute, a danas je premijer Orešković poručio kako je za to zaslužno pismo koje je uputio šefu Europske komisije Junckeru. Izbjegli smo uplitanje Komisije u provođenje reformi, a time i veliku katastrofu za zemlju.

"Mislim da ne bi bila pozitivna priča, jer bi onda tu Europska komisija vrlo aktivno sudjelovala u nekakvim reformama za koje mislim da bi ih mi kao Vlada sami mogli pokrenuti i na kraju tu su i svakakve kazne kojih možda još nismo ni svjesni, od europskih fondova do drugih nekakvih kazni", naglasio je premijer.

Premijer kaže da plan reformi kojeg su Komisiji tijekom vikenda poslali on i ministar financija Marić, ima podršku Bruxellesa. A što je točno plan i što su točno reforme? Proračun se neće povećati, deficit ide ispod 3 posto, smanjit će se dug u zdravstvu. Plaće i mirovine ostaju iste, no raniji odlazak u mirovinu bit će "penaliziran". U planu je ubrzati procese za investitore, te poboljšati kvalitetu upravljanja javnim tvrtkama, nabrajao je Orešković.

"Tko će voditi te firme, koji su standardi i to su oni već tražili dugo, tako da tu imamo nekakav plan isto di ćemo uvesti da se poveća ta kvaliteta upravljanje firmama u javnom sektori. Dobit ćete i vidjeti više detalja", istaknuo je Orešković. Sve će biti poznato sutra kada na dnevni red sjednice Vlade stiže državni proračun. Gostujući na HRu ministar Marić je otkrio da ćemo se, kako bi "pokrpali" rupe u proračunu već idući mjesec opet zadužiti.

"Planirani deficit državnog proračuna je nekih 7,4 milijarde kuna. Ako tome dodate i izvanproračunske korisnike i lokalnu samoupravu dođete na nekih 9,2 milijarde kuna, što u konačnici znači da morate za taj iznos uzeti dug", rekao je ministar financija.Provukli smo se kroz ušicu igle i za sada smo sigurni do svibnja, kada će Bruxelles ponovno razmotriti svoju ocjenu, a bez sumnje i cijelo vrijeme vrlo pomno pratiti ide li sve s reformama i proračunom prema zacrtanom planu.