Gospodarstvo

TKO ĆE SNOSITI ODGOVORNOST?

Ne smiruju se tenzije zbog toplinskih razdjelnika

Ne smiruju se tenzije oko toplinskih razdjelnika, koji su prema zakonskoj regulativi, koju je donijela bivša Vlada, do kraja prošle godine morali biti ugrađeni u sve stanove zgrada s više od 70 stanova, a do kraja ove godine i u sve ostale stanove. Građani koji su uložili novac u ugradnju razdjelnika negoduju, jer su se u većini slučajeva pokazali neučinkovitim. I struka potvrđuje kako razdjelnici uopće ne štede, pa se postavlja pitanje hoće li tko odgovarati za ovu, po svemu sudeći, promašenu zakonsku obvezu.

Ne smiruju se tenzije zbog toplinskih razdjelnika   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Do sada je obično bilo po principu pojeo vuk magare. Na državnoj razini donosile su se razne odluke, za promašene politike nitko nije odgovarao, a sve su u konačnici plaćali građani, koje se ionako ništa nije pitalo.

Bivši osječki ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u sinoćnjim Temama dana STV-a ponovio je kako je zakon donesen po direktivi Europske unije, da su razdjelnici izabrani kao najoptimalnije rješenje, ali da je najveći problem u needuciranosti upravitelja zgrada.

"Jel se pokazalo da u biti needuciranost je dovela do toga da je došlo do nepravde. Netko je ugradio razdjelnike i ima slučajeva da im je ostao isti račun, netko je ugradio razdjelnike i ima slučajeva da im je veći račun, netko je ugradio razdjelnike i ima slučajeva da im je manji račun. Netko treba platiti skupu proizvodnju iz HEP-a, jer imamo stare termoelektrane, ja kad kažem da se u Osijeku treba napraviti nova, to je između ostaloga zbog toga da ne bude skupa proizvodnja toplinske energije", rekao je bivši ministar Ivan Vrdoljak.

Na radijatore je u Hrvatskoj dosada ugrađeno 200 tisuća razdjelnika topline. Ugradilo ih je 50 tisuća stanara i u prosjeku svaki je koštao 500 kuna. Za one koji ne ispoštuju zakonske rokove predviđene kazne su od 10 do čak 50 tisuća kuna. Bivši ministar svom nasljedniku sada poručuje da zakon mijenja, ukoliko misli da ne valja, a građanima da je sve u njihovim rukama.

"Ne treba ugrađivati parcijalne razdjelnike ili će ih napraviti čitava zgrada ili nemojte to raditi, jer ne možete predvidjeti kakvi će vam biti računi, zato što ne znate kakvi su vam gubici u zgradi i gubici prije zgrade. Znači, moja je preporuka da se trebaju upravitelji zgrada dogovoriti sa čitavom zgradom i ugraditi razdjelnike, ili čitava zgrada ne ugrađivat i tražit rješenje kod Ministarstva, izmjene pravilnika ili nove direktive ili primjenu direktiva na drugačiji način", predlaže Vrdoljak.

Novi ministar gospodarstva Tomislav Panenić već je najavio osnivanje radne skupine koja će razmotriti učinke uvođenja razdjelnika topline u stanove i poslovne prostore. Na upit hoće li biti ukinuta obveza ugradnje razdjelnika, za sada nema odgovora.