Tech

NAJNOVIJA TEHNOLOGIJA ZASLUŽNA ZA POTPUNO NOVI DOŽIVLJAJ

Uz Zagreb i Split, u virtualnoj stvarnosti mogu uživati i Osječani

Nakon Zagreba i Splita, u projekciji virtualne stvarnosti moći će uživati i svi Osječani. Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji koju koristi 9 D simulator i pokretima koji zbunjuju ljudski mozak imat će priliku, barem na kratko, osjetiti kako je to boraviti na posve drugom mjestu od onoga u stvarnosti.

Piše: Republika.eu / STV

Virtualna stvarnost, jednima je izmamila osmijeh na lice dok su drugi u potpunom grču promatrali što se oko njih događa. Za sve to zaslužan je 9 D simulator, koji je od sada dostupan svim Osječanima.

Njegov potencijal prepoznali su i u tvrtci 9 D reality i odlučili se dovesti ga u naš grad. A kako kažu, razlog je bio prvenstveno lokalpatriotizam, jer je poduzeće i osnovano u Osijeku.

A osječka publika ga je kako se čini prihvatila na prvu. Ne čudi to s obzirom da ova tehnologija uz vizualni nudi i niz drugih doživljaja koji korisnika uvode u jedan potpuno novi svijet.

"Novost je ta što naočale kao što sam rekao prate pogled glave. Naočale imaju ugrađenu tehnologiju pokreta , kad vi pomičete glavu gore dolje, sama vam projekcija mijenja perspektivu. Tako da na taj način zavara mozak i dobijete 90% dojam da ste na tom mjestu", kaže Domagoj Čavar, voditelj projekta 9 reality.

Kako kažu, u Osijek će nastojati prebaciti dio razvoja software-a. A namjeravaju ga ponuditi i na europskom tržištu, u obliku franšize.