Osječko-baranjska

PREZENTACIJA ZAŠTITE OD PROVALA

Sustavi protuprovalne zaštite sve dostupniji građanima

Je li došlo vrijeme da i obični građani svoje vlastite domove moraju štititi od provala lopova sofisticiranim protuprovalnim sustavima i angažiranjem zaštitarskih službi? Zbog nedavnih učestalih krađa u osječkoj Retfali u toj su Gradskoj četvrti odlučili organizirati upravo prezentaciju takve opreme i sustava samozaštite.

Sustavi protuprovalne zaštite sve dostupniji građanima   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Po odazivu građana ne može se reći da je interes velik, no, svi se slažu da problem postoji i da treba razmišljati i preventivno. Mogućnosti zaštite sve je više. Na tržištu postoje brojni sustavi i specijalizirane tvrtke, a cijene, čulo se na prezentaciji, više nisu glavna prepreka.

"To više nije tako skupo, znači sustavi videonadzora, njima je drastično pala cijena, naravno tu je odigrala i ključnu ulogu Kina, koja je ušla u masovnu proizvodnju, tako da jedan sustav videonadzora u full HD rezoluciji je otprilike pet, šest tisuća kuna", kaže Damir Brezovac iz tvrtke BEL-TEL.

Iz ove tvrtke predstavili su svoj sustav videonadzora, koji se, kažu pokazao odličnim izborom što se tiče omjera cijene i kvalitete.

"Preporučujem ga svim korisnicima koji su bili zadašeni ovim nesrećama, provalama i sve što se dogodilo u našoj zajednici. Sustav snima u full HD rezoluciji, što znači da će se moći identificirati osoba koja je počinila kazneno djelo. Slika se prenosi na digitalni video snimač, digitalni video snimač pohranjuje sve na hard disc i korisnik uvijek može unazad pregledavat što se dogodilo", pojašnjava Brezovac.

Svoje usluge i opremu predstavilo je još tri ovlaštene tvrtke. Osječki Parangal svoj bežićni protuprovalni sustav s glasovnim funkcijama i SMS upravljanjem, koji se ugrađuje za svega dva do tri sata. Tvrtka Sigurnost Osijek čitav spektar usluga tjelesne zaštite osoba i imovine, a tvrtka Gard zaštita svoj takozvani projekt mobilne patrole.

"Radi se o projektu gdje zaštitar patrolira u vozilu sa kamerom koja je unutar vozila i prati sve što se događa ispred vozila te ide gradskom četvrti i dobra je baš za situacije koje su se dogodile u GČ Retfala. Znači, ako se dogodi pljačka ili bilo što slično, oni mogu djelovat u trenutku, dakle, da uhvate počinitelja na samom djelu. Kako bi se to financijski pokrilo. Pa troškovi bi vjerojatno pokrio pregovaratelj ili grad, s kojim trenutno smo znači ovdje u dogovoru s njima", tvrdi Boris Rutnik iz Gard zaštite.

"Preko 60 godina je naša firma, sustave tehničke zaštite ugrađujemo preko 20 godina, što je zanimljivo kod nas, mi od svih tih tvrtki što se tu predstavljaju, jedini imamo dojavni nadzorni centar, na kojeg se spajaju ti protuprovalni sustavi o kojima je riječ danas, znači spajaju se na naš dojavni centar, u slučaju alarma nama dolazi dojava, dispečer naš šalje interventnu ekipu, interventna ekipa izlazi na intervenciju", objašnjava

Izbor za vlastitu sigurnost i sigurnost svoga doma od provalnika uistinu velik, no na prezentaciji čulo se i kako je jednako važno djelovati i na svijest građana u cilju povećanja sigurnosti i zaštite osoba i imovine.

Iz vodstva Gradske četvrti Retfala najavljuju nastavak akcija u cilju prevencije i sprečavanja provala, s kakvima je ova gradska četvrt bila suočena proteklih tjedana, ne isključujući pratnerski odnos zajednice s policijom.