Ostalo

PRVI POTEZI NOVE VLASTI

Šef SOA-e Lozančić odlazi zbog predsjednice i Mamića?

Jedan od prvih poteza nove vlasti mogla bi biti smjena ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića.

Dragan Lozančić   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Razlog je neslužbeno ozbiljan propust u kojem nije zaštitio predsjednicu od kontakata s osobom pod tajnim mjerama. A ta je osoba navodno bila Zdravko Mamić.

Na čelo SOA-e Lozančić je postavljen u listopadu 2012. uz supotpis tadašnjeg premijera Milanovića, a nakon što je Josipu Buljeviću, sadašnjem ministru obrane istekao mandat. Da je pozicija šefa tajne službe sada pod upitnikom, potvrdio je aktualni premijer Orešković.

"Ukoliko je gospodin spriječio zakon, onda bi trebao imati nekakve promjene. To ćemo saznati uskoro", rekao je premijer. Lozančićev krimen je navodno taj što nije na vrijeme zaštitio KGK od izloženosti tajnim mjerama zbog kontakata s praćenom osobom. Neslužbeno, riječ je o Zdravku Mamiću, koji je osim doniranja njene kampanje organizirao i rođendansko slavlje. Mamić se pod mjerama našao u jeku istrage o milijunskim malverzacijama, zajedno sa sutkinjom Ustavnog suda i nekoliko osoba zbog indicija u pokušaj utjecanja na promjenu Zakona o sportu. I dok prvi potpredsjednik vlade, nekad i sam šef SOA-e Tomislav Karamarko podsjeća na dužnosti službe...

"Informiran sam o tome. SOA je zadužena i za protuobavještajnu zaštitu dužnosnika, posebice predsjednice Republike Hrvatske. Ako je došlo do takvog propusta, onda je to sigurno za odgovarati. Ako nije, svakako ne. Ali mislim da se treba ispitati", rekao je Karamarko.

Zato šef oporbe Zoran Milanović, koji očekuje službeni komentar predsjednice, načelno poručuje...

"Ako se družiš s polusvijetom, ako ti polusvijet organizira i financira kampanju, organizira rođendanske proslave. Onda ti ni CIA ni FSB zajedno ne mogu pomoći. Onda ti pomoći nema i nitko te ne može zaštititi, pa ni Hrvatska obavještajna agencija, ni Dragan Lozančić", rekao je Milanović.

Mostov zastupnik Miro Bulj nije želio komentirati najavu Lozančićeve smjene. Poručio je da Most ne želi nadzor nad SOA-om, već samo profesionalce i takav rad sigurnosnih službi.

"One ne smiju služiti ni u stranačke, ni privatne svrhe, ni bilo čije druge osim ono što je najbitnije, a to je nacionalna sigurnost. Rade li sada profesionalno, vidjet ćemo sada u nadzoru. Nadam se da rade, a ako ne rade, morat će ići", rekao je Bulj.

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman o navodnom ozvučivanju predsjednice nema saznanja. A ni Odbor do jučer nije dobio išta o tome. U Lozančićev slučaj nije upućen, no općenito misli da logika smjena prije analize stanja nije dobra.

"Tako da pretpostavljam da će se raditi takva analiza cijelog sustava. A koliko znam, Domoljubna koalicija ima prijedlog da se taj sustav reorganizira.", kaže Tuđman.

Kada bi odbor o tome mogao raspravljati, ne zna se jer takva incijativa još nije pokrenuta.