Osječko-baranjska

OSIJEK OSTAO BEZ JOŠ JEDNE VELIKE INVESTICIJE

HEP poništio 2,7 milijardi kuna vrijedan natječaj za elektranu Osijek

Hrvatska elektroprivreda poništila je 2,7 milijardi kuna vrijedan natječaj za izgradnju pompozno najavljivane kombi kogeneracijske elektrane Osijek. U HEP-u tvrde kako to ne znači i odustajanje od ovoga projekta, no s obzirom da je od samog svog početka on bio vrući krumpir, te da je ministar Ivan Vrdoljak koji je stajao iza njega na odlasku čini se kako je Osijek ostao bez još jedne vrijedne investicije.

HEP poništio natječaj za elektranu Osijek   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Čak dva puta ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavljao je u Osijeku projekt Termoelektrane i toplane vrijedan 2,7 milijardi kuna. Prema pompoznim najavama iz svibnja 2013. Kombi kogeneracijska elektrana Osijek trebala je biti kapaciteta od 500 megavata električne i 160 megavata toplinske energije, a predviđeni dovršetak radova bio je u 2017. godini.

Od samog početka ovaj projekt gurao je ministar Vrdoljak, vjerojatno jer se radilo o jedinoj značajnijoj investiciji koju je, unatoč velikim najavama uspio dovesti u Osijek. No, uskoro su počeli i prvi problemi, te je prema medijskim napisima upravo zbog ovoga projekta došlo i do smjene predsjednika uprave HEP-a Tomislava Šerića, koji je navodno zagovarao izgradnju upola skromnije elektrane te je izjavljivao kako su ekonomske koristi Vrdoljakove verzije dvojbene. No, ipak u listopadu 2014. raspisan je i natječaj za projektiranje, nabavu i gradnju nove elektrane po sistemu ključ u ruke, a obvezujuće ponude predale su dvije zajednice ponuditelja, Alstom i Siemens.

Na više od godinu dana projekt je pao u zaborav, da bi prije tri dana HEP objavio kako je donio odluku o poništenju postupka javne nabave. U šturom priopćenju medijima izjavili su kako s obzirom da je u tijeku zakonski žalbeni rok, ne mogu dati više informacija o odluci. Neslužbeno se pak doznaje da je natječaj poništen zbog formalnih razloga, odnosno neispunjavanja dijela uvjeta poziva i odredbi natječajne dokumentacije.

Komentar situacije smo potražili i u Gradu Osijeku, no od gradonačelnika Ivana Vrkića doznali smo kako Grad još uvijek nije dobio službenu informaciju o poništenju natječaja te kako ga stoga ne može ni komentirati. U HEP-u pak dodaju kako sama odluka o poništenju ne znači da se izgradnja elektrane neće ugovoriti u okviru javno-nabavnog postupka koji je još u tijeku. No, s obzirom na dosadašnji tijek postupka, stanje državne blagajne, te dolazak nove Vlade čini se kako će se Osječani u najboljem slučaju još načekati do izgradnje nove elektrane.