Osječko-baranjska

RADOVI NA "PROJEKTU OSIJEK" ILI NEODRŽAVANE CRPKE?

Problem dotoka vode na Sjenjaku – "Vodovodu Osijek" 7 dana za provjeru stanja tlaka

Poznato je kako je u posljednja tri mjeseca u pojedinim zgradama na osječkom Sjenjaku smanjen dotok vode na višim katovima. Stanari upozoravaju na problem smanjenog tlaka u vodovodnoj mreži, a organiziran je i javni sastanak. Okupio je predstavnike stanara, gradske četvrti, Vodovoda Osijek i Zavoda za stanovanje, a donio i neke konkretne zaključke koji bi trebali riješiti ovaj problem.

"Vodovodu Osijek" 7 dana za provjeru stanja tlaka   FOTO:STV

U desetak zgrada na osječkom Sjenjaku problem slabog tlaka vode u cijevima vrlo je izražen. Stanari kažu kako 39 godina nije bilo problema, no dotok vode oslabio je prije 3 mjeseca. Na sastanku je odlučeno kako će, za početak, u idućih 7 dana Vodovod Osijek provjeriti stanje tlaka u vodovodnoj mreži.

"Vodovod Osijek će nakon što u ovih 7 dana utvrdi stanje na terenu odmah iza toga reći u kojem vremenu i roku i koje su to tehničke mogućnosti pomoću kojih će oni prilagoditi tlak u vodovodnoj mreži kako bi ljudi mogli normalno funkcionirati i imali apsolutno dobar dotok vode na one najviše katove u višestambenim zgradama na Sjenjaku" - kazao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Grad, Ivan Karalić po završetku sastanka.

39 godina nismo trebali pumpe ni pojačivače tlaka, a sad nam odjednom trebaju – kažu stanari. Ne tražimo ništa drugo već samo da se stanje vrati kakvo je bilo prije pada tlaka – kažu oni.

A sada je, kažu stanari hidroceli uključuju tri puta u minuti, jer su potrebni i za stanove na nižim katovima. Zakonska obaveza je isporučivati minimalno 2 i pol bara, odnosno 10 litara u sekundi, a Vodovod Osijek isporučuje 3 i pol bara – podsjećaju u ovom poduzeću i kažu kako izlazni tlak nisu mijenjali. Napominju i kako su u tijeku veliki radovi na vodoopskrbi u sklopu "Projekta Osijek" što će biti završeno tijekom ljeta. 

"Sigurno je da su ti neki radovi utjecali da je na nekim mikrolokacijama došlo do neke preraspodjele tlaka, ne bih rekla smanjenja, nego preraspodjele. Kad ovaj sustav budemo digli na višu razinu zahvaljujući europskom novcu kroz "Projekt Osijek" bit ćemo u mogućnosti rekonstrukcijama čvorišta da na mikrolokacijama radimo regulacije tlaka" - izjavila je nakon sastanka Jasna Zima, rukovoditeljica vodoopskrbe u "Vodovodu Osijek".

Bez obzira na to, u "Vodovodu Osijek" podsjećaju kako su suvlasnici zgrada i dalje dužni svoje stanice za povišenje tlaka držati u funkcionalnom stanju i redovito servisirati.