Književnost

U SPOMEN VELIKANU

Obljetnica smrti Miroslava Krleže

"Putovanje s Krležom", naziv je scenskog događanja prema autorskom konceptu Gorana Matovića, u spomen na obljetnicu smrti ovog književnog velikana:

Miroslav Krleža   FOTO:Davor Visnjic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Mi nećemo djelovati komemorativno. Mi ćemo govoriti o živom Krleži, o onom Krleži u kojem se mi ogledamo, o Krleži koji polemizira, koji se ne miri sa slikom postojeće stvarnosti..."

U Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže, Krležin Gvozd 23, u planu su cjelodnevna događanja. Uz besplatna stručna vodstva dio Krležinog opusa na svoj će način interpretirati i poznati hrvatski glumci. Događanje je otvorio Dragan Despot izvedbom monodrame Na rubu pameti, dok će u 15 i 16 sati Nikša Marinović dramatizirati dio eseja O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva. Završno događanje kreće u 18 sati:

 
"Boris Svrtan i ja ćemo napravti svojevrstan polemički portret Miroslava Krleže u kojem ćemo sabrati najzanimljivije Krležine polemičke rečenice, sve ono po čemu je Krleža najživlji u ovome trenutku."

Kako je broj posjetitelja zainteresiranih za Krležin rad iz godine u godinu sve veći, Tedi Laušić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport najavio je buduće rješenje oko manjka prostora, ali i boljeg očuvanja postojeće zbirke:

"Grad ima u planu da u nekoliko godina u budućnosti uredi zbirku, da se ovdje napravi multimedijalna dvorana gdje bi se svo vrijeme i tijekom čitave godine mogle održavati različite radionice i manifestacije na temu Krleže, a naravno, i sam festival koji je već nadrasao ona prva očekivanja. Prva verzija je bila da to bude jedan mali komorni festival, no svake godine se tu rade i produkcije Krležinih predstava i međunarodna gostovanja, no fali nam prostora."

Od plana do realizacije potrebni su brojni radovi:
 
"Da dobijemo i taj prostor, da se uredi tavan i dvorište s jednim amfiteatrom i mjestom gdje bi se igrale ljetne predstave. Mislim da grad Zagreb ponovno dobiva još jednu scenu i prostor za sve kulturne djelatnosti koje ima."Velika prepreka tome su imovinsko-pravni odnosi:
 
"Znamo da ovdje postoje i sustanari koji isto moraju dati suglasnost. Nažalost postoje ti problemi, ali u dogovoru s njima, jer je to svima u interesu, i očekivanju novog Ministarstva kulture. Tu je potrebna i podrška Vlade. Mislim da bi grad Zagreb, ali i čitava Hrvatska mogla dobiti jedan dobar prostor."