Tech

OSOBNE INFORMACIJE NA INTERNETU

Mobilne aplikacije dijele daleko više vaših podatka nego što vjerojatno mislite

Mobilne aplikacije su olakšale život mnogim korisnicima i uistinu su jednostavne, zadovoljavaju potrebe i može im se naći mnogo pluseva.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / ICT Business

No pojavljuju se sve češće i minusi, odnosno kritike, a trentno su najglasnije one vezane uz privatnost korisnika. Jer, čini se da mnoge aplikacije dijele više no što bi trebale.

Otkrili su to na Technology Science i vidi se kroz opsežno istraživanje na 110 besplatnih Android i iOS aplikacija. Njih čak 73 posto dijeli naše e-mail adrese s "trećom stranom" kad se radi o Androidu, a njih samo 17 posto kad se radi o iOS operativnom sustavu. Uz dodatak da na iOS dijele i geo lokaciju s "trećom stranom" u 47 posto slučajeva.

Ono što izaziva zabrinutost jest činjenica i da se 93 posto od testiranih aplikacija na Android operativnom sustavu povezuje s domenom safemovedm.com. Takvih problema na iOS nema, a tako je jer Apple brižno kontrolira što sve developeri mogu tražiti od korisnika i što ne mogu.

Tako nešto je jako bitno jer prema istraživanju Pew Research Center na dvije tisuće građana Sjedinjenih Američkih Država, čak njih 54 posto odustaje od preuzimanja aplikacije ukoliko se traži da moraju dijeliti osobne informacije u slučaju njena korištenja. Njih čak 30 posto izbrisalo ih je s uređaja čim su otkrili da dijele osobne informacije.

Možda u tome i leži tajna zašto App Store od 60 posto preuzimanja uspije ostvariti prihod, a Google Play samo deset posto. Razlika u zaradi sigurno će se samo povećavati ukoliko Google ne napravi potreban iskorak i uvede nešto više kontrole po pitanju aplikacija, bez obzira što bi uslijedile kritike developera. No nešto se mora napraviti, pomalo je apsurdna situacija da 73 posto aplikacija od nas uzima nešto što zapravo ne bi smjele tako olako, bez obzira što mi prihvatimo uvjete korištenja i bez obzira što su besplatne.

IZVOR: ICT Business