Osječko-baranjska

"BUDI TU I OHRABRI ME"

Projekt psihosocijalne pomoći za djecu oboljelu od raka

Trenutak kada se suočite s dijagnozom da vaše dijete boluje od malignog oboljenja najstrašniji je trenutak, kojeg si kao roditelj, možete zamisliti. U početku se javlja osjećaj straha, očaja i beznađa. Kasnije slijedi borba s liječenjem, koje se većinom provodi u Zagrebu. Svojim dobrotvornim radom već 11 godina roditeljima oboljele djece s područja Slavonije i Baranje u tim najtežim trenucima pokušava pomoći Udruga Moje dijete. Nedavno započeli su i s projektom "Budi tu i ohrabri me", za koji su od resornog Ministarstva zdravlja dobili 60 tisuća kuna.

Ilustracija   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Projekt je to psihosocijalne potpore djeci oboljeloj od malignih bolesti i članovima njihovih obitelji. Cilj je utjecati na psihosocijalnu podršku i unapređenje zdravlja oboljele djece kako bi se kroz dogovorenu suradnju i partnerstvo uključilo civilno društvo, odgojno-obrazovne ustanove i šira društvena javnost, tvrde u Udruzi.

"Psihološka potpora je nešto što mi ne možemo pronaći u nekakvoj literaturi, niti možemo pronaći dalje. To je nešto humano, ljudski, nešto što je našim roditeljima, našim obiteljima jako potrebno da podnesu taj strašan stres, tu bol, tu tugu, depresiju, nedoumicu. Velika je dvojba kako zapravo kao roditelj ostati u tome svemu priseban i kako zapravo ostati onakav kakav treba biti kao roditelj", kaže Sonja Lacković-Kučinac, predsjednica Udruge "Moje dijete".

Projekt traje godinu dana i provodit će se u nekoliko faza. Prvi dio odvijat će se u prostorijama Udruge u okviru Centra za profesionalnu rehabilitaciju u Osijeku, u kojem je predviđen niz psiholoških radionica i predavanja za djecu i roditelje.

Udruga Moje dijete nositelj je projekta, a provodi ga u suradnji s osječkim Centrom zdravlja "Vaga" i Crvenim križom, koji će se uključiti u drugom i trećom dijelu projekta.

"Obzirom da je prilično velik problem kod djece oboljele od raka prehrana, Udruga Vaga će sudjelovati sa izradom individualnih jelovnika za svako dijete posebno. Osim toga radit ćemo analizu sastava tijela medicinskim analizatorom i na taj način ćemo zapravo ustanoviti sastav tijela točno u postotku i kilogramima u odnosu na potkožnu masu i tkivo, mišićnu masu, predviđenu koštanu masu i vodu u tijelu", najavljuje Danijela Periš iz Centra zdravlja "Vaga".

Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti Moje dijete trenutačno okuplja 50-tak obitelji oboljele djece s područja Osječko-baranjske županije.

U proteklih 11 godina 15-toro je djece nažalost izgubilo bitku s malignim bolestima, no stupanj izlječivosti puno je veći od smrtnosti, što ovakvim projektima daje još veću važnost.