Ostalo

UPOZORILA NA ŽICE DUŽ HRVATSKO-SLOVENSKE GRANICE

Pusić uputila pismo prvom potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu

Ministrica Vesna Pusić uputila je danas pismo prvom potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu, u kojem je upozorila kako ograda od žilet žice koja se podiže duž hrvatsko-slovenske granice predstavlja nepremostivu prepreku migraciji divljih prirodnih vrsta i divljači u jednome od najbolje očuvanih dijelova Europe

Vesna Pusić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media servis

"Slovenska odluka o podizanju ograde od žilet žice može se analizirati i o njoj se može raspravljati i iz drugih perspektiva koje nadilaze dimenziju zaštite okoliša, u okviru koje se krši pravo EU-a.

Važno je imati na umu kako je posljednjih tjedana susjedna zemlja u više navrata povrijedila hrvatski teritorij i bilateralni Sporazum o pograničnom prometu i suradnji i na više mjesta podigla ogradu od žilet žice na teritoriju koji neosporno pripada Republici Hrvatskoj te postavila prepreke na nizu zajednički utvrđenih malograničnih prijelaza kojima se već stoljećima koristi lokalno stanovništvo, čime je teško narušila njihovu svakodnevicu," stoji u pismu. 

Istaknuto je da će takve aktivnosti Republike Slovenije imati nepovoljan učinak na gospodarstvo i turizam s obje strane granice.

Osim što se na umjetan način, no s ozbiljnim posljedicama, ugrožavaju staništa zaštićenih prirodnih vrsta poput medvjeda, risova i vukova, osobito se narušavaju stoljećima održavani kontakti među lokalnim stanovništvima. Takvim se postupcima sužava prostor za razumijevanje i suradnju koji su potrebni u današnjoj Europskoj uniji, osobito uzmemo li u obzir brojne izazove s kojima se u ovome razdoblju suočava Unija. Jednostrane mjere poput ove i njihova nekoordiniranost stvaraju nesigurnost i nestabilnost u regiji i nikako ne doprinose zajedničkoj predanosti u traženju europskog i sveobuhvatnog odgovora na krizu.