Požeško-slavonska

GRADSKI MUZEJ POŽEGA

170 godina požeške knjižnice

Gradski muzej Požega nedavno je ugostio izložbu o 170 godina Knjižnice i čitaonice Požega.

Ilustracija   FOTO:Borna Filic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Autorice izložbe su Dijana Klarić i Ljiljana Marić. Izložbu je otvorio najstariji čitatelj požeške knjižnice Milan Lukić (na slici).

U Hrvatskoj je tijekom 19. stoljeća pokret osnivanja čitaonica izraz otpora germanizaciji i mađarizaciji i gotovo se u cijelosti time bavila društvena elita. One su bile mjesto susreta narodnih preporoditelja, mjesto gdje su se pjevale domoljubne pjesme i stvarale ideje za očuvanje nacionalnog identiteta. U Požegi su pripreme za osnivanje Čitaonice počele krajem 1844. kada su Požežani Josip Bunjik i Ilija Saračević gradskom magistratu uputili molbu za osnivanje kulturnog društva Čitaonice. Čitaonica je osnovana 1845. godine, a 1876. na godišnjoj skupštini društva Narodna čitaonica, Mato Vidmar, knjižničar Gimnazije, predlaže osnivanje društvene knjižnice. Prihvaćanjem tog prijedloga, postavljeni su temelji stvaranju Knjižnice kakvu danas poznajemo.

O postavljenoj izložbi govorile su autorice, ravnateljice Maja Žebčević Matić i Aleksandra Pavlović te dogradonačelnik Mario Pilon, koji je istaknuo zadovoljstvo obilježavanjem 170. godišnjice Gradske knjižnice i čitaonice Požega, kao jedne od najdugovječnijih kulturnih institucija u gradu Požegi.