Ostalo

HURS

Da reformama, ne srozavanju radničkih prava

Hrvatskoj su nužno potrebne reforme, jer cijenu njihova neprovođenja plaća 95 posto građana, poručili su iz Hrvatske udruge radničkih sindikata. No sudeći prema pregovorima oko buduće Vlade, očito je da za njih nema spremnosti, upozorava šef HURS-a Ozren Matijašević.

Ozren Matijašević   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Matijašević prvenstveno podsjeća na novi stečajni zakon, koji je od 1. rujna trebao ubrzati stečajeve, ozdraviti firme i osigurati isplatu radnika. No agonija Name, Diokija, Dalmacijavina, TLM-a, Adria čelika i drugih, pokazuju da se to nije dogodilo. U Hrvatskoj je danas blokirano 43.327 poduzeća s više od 26 milijardi kuna nepodmirenih obveza. Istovremeno, gradovi poput Dubrovnika, Pule, Karlovca, Slavonskog Broda, Šibenika ni nemaju Trgovački sud, dok je sudaca ionako premalo.

‘‘Bolje primjere nefunkcionalnog pravosuđa i nedostatne pravne države zbog čega investicije bježe, ne treba. Činjenica je da hrvatsko pravosuđe donosi uvjetne kazne za dvoje poginulih u pomorskoj nesreći, uvjetne! Pa bi možda bilo bolje da nema Općinskog suda u Šibeniku koji je donio tu sramnu presudu, nego što nema Trgovačkog suda‘‘, zaključio je Matijašević.