Osječko-baranjska

PORAST TURIZMA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

''Ivica i Marica'' iz Karanca najbolje seosko domaćinstvo u Hrvatskoj

Osječko-baranjska županija u vrhu je kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. Potvrđuju to i brojke pa je tako Slavoniju i Baranju prošle godine posjetilo gotovo 200.000 gostiju. U prvih devet mjeseci ove godine broj dolazaka povećao se za 12%. Takvi rezultati ne trebaju čuditi. Jer, uz prirodne ljepote i bogatu gastro i eno ponudu, ovaj kraj ima i sve kvalitetnije smještajne kapacitete. Među njima je zasigurno i Seosko gospodarstvo „Ivica i Marica“ iz Etno-sela Karanac, a koje je ove godine proglašeno najboljim seoskim domaćinstvom u Hrvatskoj.

Piše: Republika.eu / STV

Seosko gospodarstvo „Ivica i Marica“ iz Karanca proglašeno je najboljim u državi na natjecanju u kategoriji "Seosko domaćinstvo u Hrvatskoj". Riječ je o vrijednom proiznanju "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku", a koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora.

„To je dokaz da se trud isplati. Jako smo sretni i zadovoljni, nismo to ni očekivali. Nismo ni znali da smo kandidirani i na kraju smo pobijedili i drago nam je da je netko iz ovog dijela Hrvatske osvojio takvu nagradu“ - kaže Nada Piljić, vlasnica Seoskog domaćinstva "Ivica i Marica".

A sve je počelo prije sedam godina kada se obitelj Piljić iz Osijeka preselila u Karanac u koji su se kažu, zaljubili na prvi pogled. Od tada do danas turističku ponudu neprestano šire. Trenutačno imaju 50 ležaja, na njihovom se stolu uvijek mogu naći domaći specijaliteti, a svojim gostima nude i razne aktivnosti.

„Moram priznati da puno gostiju iz Hrvatske kaže da su dosada proputovali pola svijeta, a nisu posjetili Baranju. Taj trend se počeo mijenjati, dolaze nam hrvatski gosti koji putuju, dolazi nam puno poslovnog svijeta, a moram priznati da sve više i stranaca imamo“.

Kontinentalni turizam jedna od strateških odrednica razvoja Slavonije i Baranje zbog čega Osječko-baranjska županija puno ulaže u razvoj te gospodarske grane.

„Pokušavamo spojiti pojoprivredne proizvode, kvalitetnu vrhunsku hranu s ugositeljskom i turističkom ponudom. Uz prirodne ljeopote ovog kraja, uz ova Obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva i kvalitetni smještaj nije ni čudo što svake godine za 10 do 15% posjeta ovdje u Baranji, ali i u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji raste“ - ističe župan Vladimir Šišljagić.