Osječko-baranjska

RAČUNI ZA GRIJANJE, STRUJU I VODU PREVISOKI

Jedinoj osječkoj socijalnoj samoposluzi za odjeću, pred zimu prijeti zatvaranje

Jedinoj socijalnoj samoposluzi za odjeću u Osijeku, prijeti zatvaranje. Naime, pred najveću zimu, kada je najsiromašnijim građanima i najteže, zbog toga što više nema od čega plaćati račune za struju, grijanje i vodu, uskoro bi mogli ostati bez osnovnih uvjeta za rad.

Štefica Čučak   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Kako više ne može plaćati struju udruga Rijeka ljubavi poslala je zahtjev HEP-u za isključenjem struje, koje se trebalo danas i dogoditi, no kada su djelatnici HEP-a vidjeli televizijske kamere, odlučili su struju ipak ne isključiti.

Dugo je osječka dobrotvorka Štefica Čučak upućivala apele gradskoj upravi za pomoć u plaćanju računa, za cijenu kojih, kazala je, može obući i nahraniti više desetaka siromašnih sugrađana, no za sada konkretan odgovor nije dobila. Stoga se i odlučila na ovaj potez jer ne želi stvarati nove dugove koje zna – nema od čega platiti.

Inače, svima je već dobro poznato kako je Udruga Rijeka ljubavi humanitarnog karaktera, a sa svoje dvije samoposluge jedina opskrbljuje 3 tisuće socijalno najugroženijih Osječana.

''Cijela Hrvatska se digla na noge i šalje nam robicu. I zahvaljujući toj socijalnoj samoposluzi naša djeca se mogu obuć. Majke su presretne što ipak negdje mogu doć, jer sa osamsto kuna ona djetetu ne može kupiti ni patike, ni odjeću ni obuću. Međutim, tvrtke vrše pritisak na Rijeku ljubavi da plaća režije. Pa zar je samo moj problem da naši građani ipak imaju nešto na sebi, da se mogu obuć, i naravno, trudim se da imaju nešto i u svom želudcu'' - kazala je Čučak.

U socijalnoj samoposluzi gore samo dvije žarulje, i dosad je, kaže Štefica, plaćala račune, ali više nisu u mogućnosti. Od toplinarstva je stigao duplo veći račun koji sada iznosi preko 300 kn, za što Štefica kaže kako bi se ti novci mogli iskoristiti za kupovinu hrane za gladne građane.

Rijeka ljubavi nije ni na čijem proračunu, poručuje, niti hrana i odjeća dolaze iz robnih rezervi.

''Dakle, sve što uspijem skupiti, to je ono zahvaljujući dobroti, plemenitosti i humanosti naših građana, koji ionako teško žive. Međutim, tvrtke bi ipak trebale imati malo osjećaja, suosjećaja prema svojim građanima'' - napominje Štefica.

U tim tvrtkama, kazala je, ionako su na pozicijama političari koji od svojih građana žive, a onda još tjeraju jedinu samoposlugu koja pomaže osiromašenim građanima na plaćanje računa. A, i sami su računi nelogično visoki, kazala je Štefica i spomenula kao primjer račun gradske tvrtke Vodovod od 157 kuna za prostor u kojem nema sanitarnog čvora, a koristi se samo jedna slavina, i to dva puta tjedno po dva sata.

''Račune smo sve do sad plaćali, ali ovo je stavka previše. Dakle, ukoliko svi nastave i traže sredstva, mislim da ćemo biti prisiljeni zatvoriti ovu socijalnu samoposlugu'', dodala je Štefica Čučak iz Rijeke ljubavi.

Iz gradskog proračuna, Rijeka ljubavi je ove godine dobila deset tisuća kuna za podmirenje troškova najma prostora. Simboličan je to iznos kada se uzme da je za jedno mjesečno punjenje samoposluge potrebno 80 tisuća kuna, i to samo za one najsiromašnije koji žive s manje od osamsto kuna na mjesec, kazala je Štefica.

Svaki dodatni namet, znači da će neki od najsiromašnijih građana o kojima se Rijeka ljubavi jedina brine, ostati bez hrane ili odjeće.