Ostalo

POSLJEDICE ''ŠVICARACA''

Banke gube klijente zbog kalkulacija s kamatama

Tisuće klijenata koji su dobili ponudu izračuna s kamatom do 7,5 posto ovih se dana intenzivno raspituju o zatvaranju zajma jeftinijim kreditom.

Ilustracija   FOTO:Borna Filic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Poslovni dnevnik

Dužnici koji su u konverziji 'švicarca' izvukli deblji kraj visokim kamatama ili se našli u situaciji da banci duguju razliku upali su, čini se, u još jednu rupu u zakonu. Tisuće klijenata koji su na stol dobili ponudu izračuna s kamatom do čak 7,5 posto ovih se dana intenzivno raspituju o zatvaranju zajma jeftinijim budući da su cijene novih stambenih kredita do dva postotna boda niže od onog što im se nudi. No, pitanje smiju li im naplatiti naknadu za prijevremeno vraćanje, koja doseže i do nekoliko desetaka tisuća kuna, podijelilo je domaće banke.

Bez odgovora zasad su i dvije ključne adrese, Ministarstvo financija te Hrvatska narodna banka. Promjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju prije tri godine klijentima koji kredite vraćaju po promjenjivim kamatama omogućeno da u slučaju njezinog rasta u naredna tri mjeseca prijevremeno zatvore kredit bez plaćanja bilo kakve naknade. 

Već grube računice sugeriraju da pri duljim rokovima otplate i male promjene u visini kamate opravdavaju 'selidbu', no svakako ne treba zanemariti ni činjenicu da su proteklih nekoliko godina pooštreni uvjeti kreditiranja i pravila za hipoteke. Svoju priliku tu je prepoznao HPB, jedina od velikih koja nikad nije odobravala 'švicarce', ponudivši kunske stambene kredite s kombinacijom fiksne i promjenjive kamate bez troškova solemnizacije i naknada očito targetirajući nezadovoljne klijente drugih banaka. 

Iz HNB-a, u koji se slijeva rijeka pritužbi, podsjećaju da se supervizija provodi u potpisanim zakonskim rokovima te da je postupak povjerljiv. Nezadovoljnim dužnicima poručili su kako njihov nadzor ne može biti završen u periodu u kojem oni moraju donijeti odluku o prihvaćanju konverzije te ne s njom ne čekaju rezultate nadzora već da se drže zakonskim rokova. "Ako potrošači svoje odluke u vezi s prihvaćanjem konverzije donesu u roku, sve eventualne nezakonitosti mogu biti samo naknadno predmet rješenja HNB-a ili odluka sudova", kažu u središnjoj banci. 

IZVOR: Poslovni dnevnik