Književnost

PETA KNJIGA PATERA AREKA

Predstavljena knjiga "U sili Duha Svetoga – bibliske meditacije"

U sklopu dana spomena Ivana Pavla drugog, pater Arkadiusz Krasicki, misionar Družbe Duha Svetoga i kapelan osječkog sveučilišta predstavio je svoju petu knjigu "U sili Duha Svetoga – biblijske meditacije".

Predstavljena knjiga ''U sili Duha Svetoga – biblijske meditacije''   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Svatko može pročitati Bibliju kao književno djelo. Međutim, kada je u pitanju interpretacija riječi, pasusa te evanđelja iz Biblije, malo tko se može pohvaliti razumijevanjem i dubinom obuhvaćanja poruka svete knjige kršćana poput patera Arkadiuša – čulo se uz ostalo na predstavljanju njegove nove knjige.

Prema riječima Krešimira Šimića, profesora Hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Osijeku, ako je duh božji autor biblije, onda je pater Arek istinski tumači i interpretira. Nije dovoljno biti filološki i teološki obrazovan, nego se mora biti otvoren duhu svetom. 5 dosadašnjih knjiga patera Areka, uključujući i ovu zadnju "U sili duha svetoga", jasno pokazuju stil pisanja na način pristupanja Bibliji kao ne književnom tekstu – kazao je uz ostalo Šimić.

Na promociji knjige "U sili Duha Svetoga – bibiliske meditacije" moglo se čuti i kako je osim biblijskih meditacija, paterovo djelovanje usmjereno i na znanstveni rad kroz doktorsku disertaciju Rođenje iz vode i duha, egzegeze teksta iz Ivanovog evanđelja. Uz dosadašnjih 5 napisanih knjiga, pater je najavio i završavanje šeste do kraja ove akademske godine. Osim autora, u programu predstavljanja knjige sudjelovali su i Ružica Pšihistal te Nevenka Špoljarić.