Požeško-slavonska

PRIZNANJE ZA RAD

Požeška književnica Lana Derkač prva iz toga kraja primljena u hrvatski P.E.N.

Hrvatski P.E.N. centar je u svoje članstvo primio pet novih književnika, a među njima je i poznata požeška pjesnikinja i književnica Lana Derkač.

Ilustracija   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / GLas Slavonije

''Drago mi je što sam postala članicom P.E.N. centra jer smatram da je pravo na slobodu mišljenja izuzetno važno. Nikada nisam bila pristalica konformizma i pragmatizma što me više puta uvuklo u probleme. U svibnju me pjesnik Tomica Bajsić zvao da sudjelujem u P.E.N.-ovom programu “Poezija i subverzija”, koji je u Zagrebu organiziran u sklopu Subversive Film Festivala. Tada sam upoznala izuzetno zanimljive članove iz drugih zemalja, poput TJ Deme iz Botswane koja vodi edukacijske projekte u školama, sabirnim centrima za prihvat izbjeglica i pritvorskim jedinicama ili Lullete Lleshanaku koja se bavila temom zatvaranja i mučenja za vrijeme Enver Hodžinog režima'', istaknula je Lana Derkač, koja je rodnoj Požegi ostala vjerna.

Lana radi u Đačkom domu u Požegi, a svoje pjesme i prozu objavljuje posvuda u svijeta. Objavila je: Usputna raspela (poezija), Utočište lučonoša (poezija), Eva iz poštanskog sandučića (poezija), Škrabica za sjene (poezija), Rezignacija (drame), Osjećam melankoliju (poezija, s R. Jarakom i T. Ribićem), Osluškivanje anđela (kratke priče), Šuma nam šalje stablo e-mailom (poezija), Striptiz šutnje (poezija), Tko je postrojio nebodere (poezija), Murmullo sobre el asfalto (poezija, s Davorom Šalatom), Zastava od prašine (kratke priče), Qui a mis en rang les gratte-ciels? et autres poèmes (poezija), Šah sa snijegom (poezija) i Doručak za moljce (roman).

Hrvatski P.E.N. centar je nevladina udruga osnovana 1927. godine kao jedna od najstarijih članica udruge P.E.N. International, svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika.